Hlavní obsah

Když prezidenta hrozně svrbí nos

Hvězdné léto pod žižkovskou věží nabízí komediální tituly s předními hereckými osobnostmi. Není tomu jinak ani v případě české premiéry francouzské hry S pravdou ven.

Foto: Richard Kocourek

Psychiatr (Luboš Veselý) a Prezident (Petr Rychlý) zkoumají, proč Prezidenta svrbí nos.

Článek

Odehrává se v pracovně nově zvoleného francouzského prezidenta, který má za půldruhé hodiny přednést inaugurační projev. Jakmile si ho ale začne zkoušet, pocítí nesnesitelné svědění v nose, které mu nedovolí pokračovat. Lékař tvrdí, že jeho nos je v pořádku a příčina vězí v hlavě. Tak mu přivedou nejlepšího psychiatra.

Kdo by čekal politicky peprnou komedii s aktuálními narážkami, bude zklamán. Hra je čistokrevnou konverzační komedií. Její text ale strádá snadnou předvídatelností toho, co bude následovat: klasická psychoterapie, při níž psychiatr pitvá prezidentovo dětství, vztahy s rodiči a sourozenci, jeho mindráky, míru sebevědomí a přesvědčení o tom, že právě on je nejlepším kandidátem na hlavu státu. Zejména v první polovině je text až příliš umluvený, teprve po pauze se začne roztáčet kolo bizarních a herecky vděčných situací.

Režie Ondřeje Rychlého staví na citlivé herecké souhře Petra Rychlého a Luboše Veselého. Pozornost na sebe zaslouženě strhává Prezident. Petr Rychlý nabízí pestrou škálu jeho tváří, od bezradného a vztekajícího se dítěte přes sebevědomého politika až k zoufalstvím pohlcené a rozpadlé bytosti. Ve druhé polovině předvede několik výborných herecko-pohybových etud, na premiéře odměněných potleskem publika.

Luboš Veselý netlačí na oblíbenou šarži šíleného psychiatra, i když v řadě detailů naznačí, že ani jeho Psychiatr není úplně v pořádku. Postavu odhaluje divákům postupně, skrze řadu rafinovaných detailů, jež prozrazují hodně o její škodolibosti a potměšilosti. Na premiéře ale nebyli herci občas slyšet ani jim nebylo dost dobře rozumět, přestože je jejich projev posilován mikrofony. To je ale spíše technická závada, kterou lze jistě napravit.

Matthieu Delaporte a Alexandre e la Patellière: S pravdou ven

Překlad Anežka Svobodová, režie Ondřej Rychlý, scéna a kostýmy Jozef Hugo Čačko. Premiéra 30. června na letní scéně Divadla Kalich Hvězdné léto pod žižkovskou věží, Praha.

Hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám