Hlavní obsah

RECENZE: Případy 1. oddělení se vrátily. Trochu pomaleji, ale přece

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po letních reprízách v pondělí vstoupila na obrazovky České televize třetí řada Případů 1. oddělení. Její rozjezdový díl byl trochu pomalejší. Ale asi musel být. Od předchozí řady uplynulo šest let, tým vyšetřovatelů se trochu obměnil. A divák musel být obeznámen se změněnou situací.

Foto: Česká televize ČT24

Ondřej Malý jako MUDr. Vojíř a Petr Stach jako kapitán Anděl v prvním díle třetí řady Případů 1. oddělení

Článek

Přišly nové tváře mladých kriminalistů v podání Juraje Loje a Barbory Bočkové, major Plíšek Bolka Polívky je v důchodu. Ondřej Vetchý coby šéf mordparty Kozák má stále ve svém týmu kapitány Anděla (Petr Stach), Pražáka (Filip Blažek) a poručíka Sršně (Miroslav Vladyka). Jak ale jejich chování v předchozích řadách působilo přirozeně a lehce, teď už jako by bylo trochu na sílu. Například pubertální Sršňovo pochechtávání při vysvětlení šéfa, že vyšetřovatelé nemají používat slova jako teplouš, cikán, protože by se to mohlo objevit na Twitteru.

Naznačený byl také střet mezi starou partou a mladými vyšetřovateli. Zatím jen letmo, člověk si musel spíš domýšlet, proč se Filip Blažek jako Pražák rozčiluje.

Anketa

Dívali jste se na první díl nové série Případů 1. oddělení?
Ano, díl se mi líbil
78,9 %
Ano, ale díl se mi nelíbil
4,8 %
Ne
16,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9086 čtenářů.

Nicméně hlavní je vyšetřování. Mravenčí policejní práce, která zůstává pilířem seriálu. A ta je stále hlavním tahounem. V té jdou stranou naznačené problémy, včetně korektně voleného slovníku. Protože, jak řekne na poradě týmu jeho šéf Kozák: „Ty lidi tam venku vůbec netuší, v jakém hnusu se tu denně musíme hrabat.“

Prvním případem byla vražda homosexuálního páru, v seriálu nazvaná Podnájemníci, která otřásla i skutečnými vyšetřovateli. A opět bylo ukázáno, že bez sehraného týmu, který případ musí „vysedět,“ „vychodit“ a precizně doložit, by k objasnění případu a zadržení pachatelů nedošlo.

Případy 1. oddělení zaznamenaly rekordní sledovanost. Pokořily desetiletý rekord

Kultura

Vystoupení šéfa mordparty Tomáše Kozáka ve Všechnopárty Karla Šípa na závěr dílu se zdálo být navíc, bylo však zřejmě oslím můstkem pro návrat jeho předchůdce Josefa Korejse, který odešel na Policejní prezidium. V závěrečném záběru sledoval doma Kozákovo televizní vystoupení a slyšel jeho slova, že ho neláká jít někam výš.

„Jsou případy, kdy někdo, třeba i z mé pozice odešel na prezidium, ale myslím si, že tomu člověku není co závidět. Sedíte sám v kanceláři, podepíšete pár papírů a zbytek pracovní doby sedíte a tupě zíráte do zdi. A už nikdy se nedostanete do terénu. To by mi tedy strašně chybělo. A pak ke všemu zjistíte, že na vás všichni kolegové dávno zapomněli.“

Podle výrazu Miroslava Hanuše, tedy Korejse, je jasné, že se vrátí.

Hodnocení: 70 %

Způsob odhalení pachatelů a průběh vyšetřování zobrazený v tomto dílu seriálu se kvůli použití umělecké licence liší od vzpomínek kriminalisty Jana Štočka. Ten popisuje nejen tento příběh v podcastové sérii Zloději životů, kterou Novinky.cz vydávají od 6. září a to každé úterý.

Může se vám hodit na Zboží.cz: DVD: Případy 1. oddělení 1. a 2. řada

Reklama

Související témata:

Související články

Televize lákají na původní seriály

Skončilo léto a s ním reprízované filmy a seriály na televizních obrazovkách. Televize svým divákům začínají předkládat řadu novinek. Začala Prima se seriály...

Výběr článků

Načítám