Hlavní obsah

Případy 1. oddělení zaznamenaly rekordní sledovanost. Pokořily desetiletý rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden milión a 321 tisíc diváků diváků starších patnácti let, taková byla sledovanost úvodního dílu třetí série oblíbeného seriálu Případy 1. oddělení. Česká televize ji zahájila dílem Podnájemníci, zachycujícím vraždy dvou mužů, jejichž ostatky se našly v zahradě jednoho pražského domu. ČT celkem odvysílá během podzimu třináct dílů. Diváci se na ně mohou těšit vždy pondělí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisér seriálu Peter Bebjak a jeden ze scénáristů, Josef Mareš

Článek

„Pondělní první díl třetí řady Případů 1. oddělení v průměru sledoval 1 milion a 321 tisíc diváků 15+, dosáhl tak podíl na sledovanosti 34,70 %. Případy se tak staly nejsledovanější novinkou podzimního pondělního krimi okna za posledních deset let,“ sdělila Novinkám za ČT její mluvčí Karolína Blinková.

Televize třetí, novou sérii kriminálních případů uvádí po šesti letech. Původně přitom zvažovala, že po druhé řadě skončí. Nicméně zájem diváků i herců o pokračování byl tak veliký, že se rozhodla zrealizovat další díly.

Případy 1. oddělení 3: Kdy startují, kdo se objeví a co diváky čeká?

Kultura

Nové díly chtěl i Vetchý

O to, aby se natočily, stál také herec Ondřej Vetchý, který hraje majora Tomáše Kozáka. Netají se tím, že volal opakovaně jednomu ze scénáristů, Josefu Marešovi, aby pro televizi sepsal nové případy. „Nakonec se dal přesvědčit,“ řekl novinářům.

Zajímavé je i to, že se muži znali ještě před natáčením první série Případů 1. oddělení. Potkali se totiž při jiném natáčení, a to filmu Nevinnost (2011) režiséra Jana Hřebejka.

Když pak začal psát Mareš scénáře pro, dnes velmi úspěšný, kriminální seriál ČT, chtěl, aby ho hrál právě Vetchý. Což se následně stalo.

Foto: archiv České televize

Dnes začíná třetí řada Případů 1. oddělení mj. s Ondřejem Vetchým a Bolkem Polívkou. Foto: archiv České televize

„Myslím si, že se Pepík v nových dílech pokusil reflektovat i svůj odchod od policie,“ zhodnotil herec nedávno s tím, že mu „civil“ vymlouval. Marně.

Anketa

Jakou postavu v Případech 1. oddělení máte nejraději?
Tomáše Kozáka (Ondřej Vetchý)
45,7 %
Josefa Korejse (Miroslav Hanuš)
5,1 %
Václava Plíška (Bolek Polívka)
29,9 %
Petra Anděla (Petr Stach)
9,6 %
Martina Pražáka (Filip Blažek)
6,1 %
Dušana Vránu (Igor Chmela)
1,3 %
Těším se na novou posilu, Adélu Čulíkovou (Barbora Bočková)
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8014 čtenářů.

Josef Mareš nyní pracuje v Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.

Poslouchejte podcast Novinek.cz

Novinky.cz den po odvysílání prvního dílu spustily vlastní podcast. Vychází ze vzpomínek a vyprávění případů, které vyšetřoval někdejší operativec z pražského prvního oddělení Jan Štoček. Jmenuje se Zloději životů.

Foto: Adam Mogyorosi, Novinky

Jan Štoček a podcast Zloději životůFoto: Adam Mogyorosi, Novinky

První řada obsahuje šest dílů a vychází od 6. září, tedy každé úterý, na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích. Shodou okolností první epizoda řeší totožný případ, co první díl nové série Případů 1. oddělení. Posluchači se tak mohou dozvědět jak vyšetřování doopravdy probíhalo přímo z úst tehdejšího operativce - Jana Štočka. Skutečné řešení totiž probíhalo jinak. Seriál totiž pracuje s uměleckou licencí na jednotlivé případy.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Nová série případů z okolí Olomouce vychází od 19. prosince 2023 na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Zajímavosti 1. dílu Případů 1. oddělení

- Dům hrůzy, kde vyrostl oscarový režisér Jiří Menzel. Přímo v domě ve Strašnicích, kde došlo v roce 2004 k dvojnásobné vraždě, se narodil a dětství prožil režisér Jiří Menzel. Později pak v televizním dokumentu vypustil báchorku, že slyšel, že pachatelé prý oběti nejen vařili, ale snad i jedli… No, nejedli.

- Role pro Karla Šípa. Tvůrci potřebovali v rámci děje poslat Kozáka do zábavného pořadu, kde se pod tlakem nervozity lehce znemožní. Všechnopárty a Karel Šíp byla jejich první volba. Oproti scénáři s Ondrou Vetchým ke konci i trochu zaimprovizovali. Narážka na Slavii ve scénáři nebyla. Ve Všechnopárty byl před lety i Josef Mareš.

- Že dělníci používali pilku, kterou našli při vyklízení domu, kde pachatelé oběti rozřezávali, to se skutečně stalo. Že s ní ale krájeli chleba, to je recyklovaný vtípek, který měl být původně v 1. dílu I. série, ovšem tehdy tato drobnost vypadla ve střižně. Vešel se až nyní.

Anketa

Dívali jste se na první díl nové série Případů 1. oddělení?
Ano, díl se mi líbil
78,9 %
Ano, ale díl se mi nelíbil
4,8 %
Ne
16,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9086 čtenářů.

Může se vám hodit na Zboží.cz: DVD: Případy 1. oddělení 1. a 2. řada

Reklama

Výběr článků

Načítám