Hlavní obsah

Případy 1. oddělení se dočkají pokračování: Klasické vraždy, ale moderní vyšetřování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každé pondělí běží na obrazovkách České televize jeden díl z druhé řady kriminální série Případy 1. oddělení. V září se na obrazovkách objeví pokračování. Po šesti letech se totiž kriminalisté z pražské mordparty vrátí ve třetí sérii s novými kauzami, v nové době a s novými kolegy.

Foto: Česká televize

Tak bude vypadat nové pražské 1. oddělení.

Článek

Do známé sestavy vyšetřovatelů v čele s Ondřejem Vetchým přibudou Juraj Loj a Barbora Bočková. S novou dobou také přijdou nové vyšetřovací postupy a nové formy kriminality, které s sebou přináší technologický rozvoj. Podle scénáře Jana Malindy a Josefa Mareše seriál natočili režiséři Peter Bebjak a Michal Blaško. Sešel se tedy stejný autorský tým, který stál i za předešlými řadami.

Třetí série je prý už definitivně poslední. I když ani ona nebyla původně plánovaná. Když ale Josef Mareš v roce 2019 po třiceti letech opustil místo u policie, kde šéfoval pražskému oddělení vražd, ozval se mu Michal Reitler s tím, že je na třetí řadu nejlepší čas.

„V sedm hodin jsem se vzbudil a říkal jsem si, za půl hodiny začíná porada na prvním oddělení. Měl jsem šanci sednout k počítači a tu poradu napsat, odchod tím pro mě nebyl tak těžký,“ uvedl Mareš na setkání s příznivci seriálu v Domě ČT na letošním karlovarském filmovém festivalu.

Nové Případy 1. oddělení, genderový Hřebejk i čtyři komedie od Vejdělka

Film

Ondřej Vetchý, který hraje vyšetřovatele Kozáka, popsal, jak na něj zapůsobila zpráva, že Mareš, se kterým jsou přátelé, odchází od policie, a také fakt, že druhou řadou mají Případy 1. oddělení končit.

„Věděl jsem, že Pepíkovo odcházení od policie bylo bolestivé. Volal jsem mu a zlobil jsem se na něj a říkal jsem mu: Pepíku, ty jsi jako kybernetik postradatelný, jako scenárista jsi už dokonce lepší než ti, co nikdy nic jiného nedělali, a dokonce to vystudovali. Ale jsi nenahraditelný kriminalista, šéf mordparty. Měl jsem mu za zlé, že odešel a podlehl tomu tlaku. Neustále jsem na něj v tomto smyslu tlačil. Asi jsem mu tím působil bolest, muselo to pro něj být bolestivé, protože jsem ťal do živého,“ vysvětlil Vetchý.

„Ale pak jsem si pustil poslední dva díly druhé řady a uvědomil jsem si, že to funguje jako dobře namazaný stroj, každý ví, co má na základě svých postav dělat. Zavolal jsem panu Reitlerovi a řekl mu, že mě hrozně mrzí, že to skončilo, a pak jsem zavolal Pepíkovi. Asi si řekl, že to bude určitou katarzí jeho odchodu a vypořádáním s jeho bývalou institucí.

A byl jsem strašně šťastnej, že Pepík svůj potenciál upřel ke třetí řadě. Jeho frustrace nám posloužila jako startovací okamžik tomu, že uzavřel svou kapitolu u policie,“ dodal.

Bohatší díly třetí řady

Případy, kterými se budou vyšetřovatelé ve třetí řadě zabývat, jsou nové. Nebudou se opakovat ani se podobat těm předchozím. „Na vraždách jsem byl dvacet sedm let, a když si vezmete, že se za rok stane v průměru nějakých třicet případů, tak nebyl problém vybrat případy, které by byly zajímavé,“ sdělil Mareš.

K novému osazenstvu seriálové mordparty řekl, že se 1. oddělení proměnilo: „Uběhlo šest let. Někdo zestárl, přišel někdo nový. Zločin se mění. My se ale držíme klasických vražd.“

Přesto dojde i k personálním změnám, protože Korejs Miroslava Hanuše je na policejním prezidiu a Plíšek Bolka Polívky v důchodu. Cílem scenáristů bylo neztratit oblíbené tváře.

S ostatními změnami přichází v seriálu také změna postupu ve vyšetřování.

Nejhorší sérioví vrazi Česka a Československa: znáte případy našich nejhorších vrahů?

Krimi

Nicméně přesné postupy vyzrazeny nebudou. Mareš už pár dílů některým bývalým kolegům pustil, a tak „vědí, že gros kriminální práce úplně nevyzrazuji, protože je to naše kuchařka, která by neměla být obecně známá“.

Dále se ohradil proti označování bývalý elitní policista. „Kdo odešel od policie, už policistou není. Honza Malinda napsal Plíškovi větu, že stejně jako neexistuje vyléčený alkoholik, neexistuje ani bývalý policista,“ řekl.

Nyní je podle svých slov knihovníkem na Úřadu vyšetřování zločinů komunismu. Má víc času, a proto si také mohl pořídit psa. „Jdu s ním po lese a vidím krev. První, co mě napadlo, bylo, že je lidská. Sledovali jsme stopy. Šli jsme dál a našli myslivce se srnou. Tak jsme se psem spokojeně odešli. V tu chvilku jsem se jako policista cítil,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám