Hlavní obsah

RECENZE: Kabát přisypal ke starým perlám nové

Je několik důvodů, proč nechala skupina Kabát čekat své příznivce na nové album sedm let. Ví se, že baskytarista Milan Špalek je při psaní textů tak důsledný, že dokud není spokojen, deska prostě nebude. Svou roli hraje i motiv vysoko položené laťky, s nímž se Kabát potkává už mnoho let.

Foto: Warner Music

Obal alba

Článek

Na předešlá alba nasázel tolik silných písní, že je těžké se jim s novými vyrovnat, natož je překonat. Zároveň je jasné, že fanoušci budou chtít na koncertech slyšet ty, které milují, a novým se mezi ně bude vstupovat těžko. Pro tvůrce je to složitá pozice.

Je tu i autocenzura. Sotva lze pochybovat o tom, že se v prvotních nápadech kapela neopakuje. Riffy, melodie i části textů mohou připomínat to, co už na svých předešlých albech nabídla. V takovém případě je třeba nápad vyřadit a hledat jiné. Je to náročné, a jak jde čas, vyžaduje to větší a větší pozornost.

Přes všechno řečené jsou členové Kabátu profesionálové a vydávat nová alba je pro ně životně důležité. A tak vznikla El Presidento, deska s typickým rukopisem kapely.

Přináší to, co od ní fanoušci čekají. Melodický rokenrol s dobrými kytarovými riffy, příjemnými, a tedy dobře zapamatovatelnými melodiemi a výborně napsanými texty, v nichž budou moci v následujících měsících hledat skryté myšlenky či tajemství. Tahle hra, kterou s nimi textař hraje, je zábavná pro obě strany.

Na albu El Presidento jsou především písně dravě rockové (El Presidento, To Rumcajs miloval Manku, Zatoulanej Japonec či Nesmrtelná teta). Při jejich poslechu se může klidně dostavit pocit, že cosi podobného už kapela v minulosti natočila. Její bdělost v tomto ohledu je nicméně důsledná, a tak vše pouze zapadá do jejího nejtradičnějšího rukopisu.

Na novince jsou i skladby hravé (Kazačok, Zátky), lehké (Testosteron, Za ztracený námořníky), baladické (Sladký tóny) i profesně náležitě poctivé, jež se ale do koncertního setlistu v budoucnu sotva dostanou (Tři sobi, Troll).

Poklad se pak skrývá úplně na konci desky v podobě písně Oni. Je z ranku hymnických, které, jak se v minulosti ukázalo (třeba v písničkách Kdoví jestli nebo Schody), Kabátu sluší a dokážou vyvolat mrazení v zádech.

Na El Presidento, tak jako na minulých deskách, skupině výborně fungují sborové vokály. Nad nimi se jistě tyčí sólový, bytostně rockový zpěv Josefa Vojtka, vedle něho pak hlas Milana Špalka, jenž se sólově projeví v Testosteronu a přínosně v mnoha vokálních linkách, kdy je slyšet, jak se jeho a Vojtkova barva hlasu dobře snášejí i scházejí.

El Presidento je povedená rocková deska kapely, která s neoddiskutovatelným žánrovým nadáním kráčí bez zaškobrtnutí dobře známou cestou a přisypala při tom ke starým perlám nové.

Kabát: El Presidento
Warner Music 41:02
Hodnocení 85 %

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám