Hlavní obsah

RECENZE: Jak přežít reálný socialismus a Brno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínková próza Jaromíra Marka Doba chemlonová zavádí čtenáře především do normalizačního Brna, částečně pak i na moravský venkov a do socialistické ciziny. Marek se snaží co nejpravdivěji popsat dobovou realitu, a tak se ocitne v ambivalentní situaci všech normalizačních vzpomínkářů.

Foto: Host

Obal knihy

Článek

Bylo to dětství, na které nelze zapomenout, ale také šlo o dětství v lidsky nedůstojné a ekonomicky nevýkonné komunistické diktatuře, která přiváděla lidi do zoufalých situací. Českoslovenští občané je většinou řešili vynalézavostí, drobnými podvody či úplatky a rozkrádáním čehokoli.

Život v brněnském pavlačovém domě, v němž rodina neměla vlastní záchod, přinášel mnohá specifika stejně jako celá éra, kterou autor nazval chemlonovou. Čas se tehdy „převaloval pomalu jako med“ a nebylo moc o co usilovat. Všichni měli škodovku a ti šťastnější získali byt v paneláku.

V první části Doby chemlonové se čtenář dočká především drobných portrétů více či méně osobitých postaviček. Některé historky různých venkovských pradědečků však působí nadbytečně vzhledem k tomu, že knížka slibovala hlavně socialismus a Brno.

Větší zábavu přináší kapitola o komunistickém policajtovi, kterému se říkalo „staré Mirek“. Přestože si žil nad dobové poměry, neustále kradl. Brázdil krajinu svou luxusní volhou, a kde co viděl, to sebral. Ve své papalášské nadutosti se však choval neohrabaně, a bylo mu dokonce jedno, že ho vidí sousedé. Atmosféru doby dokresluje vyprávění o touze po kazetovém přehrávači, západních deskách či barevné televizi. Jak Marek připomíná, pro socialistického člověka byly pokladem i úplné nesmysly, plechovky od západních piv či igelitka s obrázkem.

Vzpomínky na dětství a staré Brno by jistě bylo možné napsat vtipněji, starším možná budou připadat poněkud banální, ale pro mladšího čtenáře je to důležitá četba. I za cenu toho, že tomu nebude chtít věřit. Jak dodal autor, ani jemu nevěřili, že v sedmdesátých letech nemohl sehnat obyčejnou péřovou bundu, dokud neměl vlastní husí peří.

Jaromír Marek: Doba chemlonová
Host, 199 stran, 312 Kč
Hodnocení 60 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám