Hlavní obsah

RECENZE: Extraktoři, ti, co zachraňují životy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po seriálech Jitřní záře nebo Král Šumavy – Fantom temného kraje vstupuje dnes na platformu Voyo další zajímavý projekt, šestidílný špionážní thriller Extraktoři.

Extraktoři – trailerVideo: Voyo

 
Článek

„Dostaneme tě domů. Ať jsi kdekoliv,“ stojí v podtitulu seriálu, který je o dvou dívkách, cestovatelkách, unesených v Pákistánu. Volně se inspiruje skutečnými událostmi, nejen příběhem českých dívek, které byly v roce 2012 uneseny v Pákistánu a následně dva roky drženy v zajetí. Po zaplacení výkupného Českou republikou se vrátily domů.

A také případem katarského prince Hámida bin Abdala Sáního, který byl v roce 2004 v Česku souzen za placený sex s nezletilými dívkami. V roce 2005 rozhodl ministr spravedlnosti Pavel Němec o předání jeho trestního stíhání do Kataru, kde bylo zrušeno.

Foto: Voyo

Vyšetřovací tým seriálu Extraktoři. Zleva Jiří Štrébl, Jakub Štáfek, Pavla Gajdošíková, Jan Révai a Lukáš Tran

Příběhem cizince, který je v hledáčku vyšetřovatelů kvůli stykům s nezletilými dívkami, začíná také seriál Extraktoři a pokračuje pohledem na cestování dvou dívek, které se vydaly do Indie. Tam ale nedojely, protože byly uneseny.

Na obrazovkách vidíme nejen to, co prožívají ony, ale i jejich rodiny. Také to, jak se rozbíhá akce na jejich záchranu, jednání speciálního policejního oddělení, chování politických špiček a tajných agentů, takzvaných extraktorů. Tedy těch, o kterých jen tušíme, že existují, těch, na kterých jsou osudy lidí uvázlých v zahraničí závislé, těch, kdo se leckdy pohybují na hraně zákona, spolupracují se státem, ale i s lidmi na druhé straně.

V seriálu dostanou tito lidé reálnou tvář Jana Révaie a Jakuba Štáfka. Dobře ukazují, že je důležité zůstat nenápadnými, přitom vědět, jak a na koho se obrátit a posunout věci kupředu. Z Prahy jim šéfuje Pavla Gajdošíková coby plukovnice Leona Váchová, která si před nikým na zadek nesedne a za každou cenu chce objevit pravdu.

Foto: Voyo

Operativci v podání Jana Révaie a Jakuba Štáfka

„Stát je povinen pomáhat svým lidem v zahraničí,“ píše se hned v úvodu epizod. A i když nevíme a nemůžeme vědět, jak tajné operace probíhají, a neznáme tváře těch, kdo vykonají stěžejní kus práce, můžeme si to díky Extraktorům představit.

Seriál se natáčel v Turecku, záběry krajiny by bez nadsázky slušely filmovému formátu. Nakonec za kamerou stál Vladimír Smutný, držitel osmi Českých lvů.

Příběh stojí na faktech, znalostech prostředí tajných služeb a vysoké politiky. Tvůrci využili rad odborných poradců a konzultantů. Scénář psali Jaroslav Kmenta, Evita Naušová a Jan Stehlík.

„Seriál vznikl na základě reality, vycházel jsem ze zkušenosti, která se v tomto oboru dělá. Nejsme samozřejmě v Americe nebo v jiné velké zemi, kde mají opravdu speciální týmy podpořené například vojenskou technikou. Jsme malá země, která si musí občas vypomoct nějakými specialitami, tak trochu na český způsob. To, co se v seriálu objeví, je esence reality skloubená s uměleckou licencí,“ řekl k tomu Kmenta.

A tato esence je povedená.

Jan Révai: Zpívání v dešti? Kvůli němu budu rád skákat salta i po padesátce

Kultura
Extraktoři
Hrají: Pavla Gajdošíková, Jan Révai, Jakub Štáfek, Ján Koleník, Jiří Štrébl, Jitka Schneiderová, Sofie Anna Švehlíková a další.
Premiéra 27. 10., Voyo
75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám