Hlavní obsah

RECENZE: Buď chlap! aneb Lovy beze zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po režijním debutu Hany vysílá dnes do kin svůj druhý počin Michal Samir. K filmu Buď chlap! si opět napsal i scénář a podařilo se mu obsadit velmi populární a většinou výborné herce.

Trailer k filmu Buď chlap!Video: Bioscop

 
Článek

Je až s podivem, že Jakub Prachař, Tereza Ramba, Sabina Remundová, Ondřej Sokol, Ivana Chýlková či Igor Bareš jeho nabídku přijali.

Scénář je to, mírně řečeno, prostinký a řídký až běda, a nebýt zmíněných herců, sotva by z něj mohl film vůbec vzniknout. Hlavní hrdina Pavel (Prachař) přišel v dětství tragicky o milovaného tátu (David Prachař), jehož největší vášní byly lovy beze zbraní. Svým aparátem značky Praktica vyfotil všechna zvířata, do sbírky mu chyběl jen medvěd. Tolik expozice.

Poté už se přesouváme do Pavlovy dospělosti. Ještě ve čtyřiceti letech bydlí s mámou, a když potká svou dětskou lásku Terezu, prožije s ní na ruském kole noc a zamiluje se. Jenže se dozví, že ho Tereza, kterou chtějí rodiče (Chýlková a Bareš) provdat za jiného, nepovažuje za pořádného chlapa. Odjede tedy na výcvikový kurz do Tater, aby se jím stal. Tam pod vedením drsného instruktora (Sokol) prožije větší než očekávané dobrodružství.

A když za ním Tereza i s celou jeho rodinou, která čítá matku (Naďa Konvalinková), dvě sestry (Sabina Remundová a Ester Geislerová) a několik dětí, přijede, i na toho medvěda nakonec dojde.

Realisticky nepůsobí v dílku nic, a nejde zdaleka jen o focení starým fotoaparátem po tátovi i poté, co prošel vodou. Snaha o humor je převážně křečovitá, Sokol samozřejmě komickou figurku zahrát umí, ale on ani ostatní nemají ke komice napsáno dost podnětů.

Ani maximálně vstřícné premiérové publikum se nesmálo tolik, jak tvůrci nejspíš doufali. Ano, zasmálo se, třeba když Pavel sdělil Tereze, že medvěd je medvěd proto, že ví, kde je med: „Chápeš? med-věd!“

Zbývá tedy devadesát šest minut strávených s oblíbenými herci a ony lovy beze zbraní, protože Pavel jim v divoké tatranské přírodě propadne stejně jako kdysi táta. To věru není mnoho.

Buď chlap!
Česko 2023, 96 min., Režie: Michal Samir, hrají: Jakub Prachař, Tereza Ramba, Sabina Remundová, Ondřej Sokol a další
Hodnocení 30 %

Tereza Ramba: Medvědi? Jsem na ně zvyklá z Kanady, navíc mám vždy po ruce sprej

Film

Tereza Ramba v bažině, s Prachařem, ale i s medvědem. Tak vypadají záběry z natáčení komedie Buď chlap!

Film

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina, Letní kina

Reklama

Výběr článků

Načítám