Hlavní obsah

Punk žije, ukázali Toy Dolls

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rychlé písničky s výraznými motivy kytary střídaly s ještě rychlejšími. Zpěvák diskantem chrlil slova. Publikum ve zcela vyprodaném sále divadla Archy nadšeně ječelo a poskakovalo. Při písni Nellie The Elephant troubilo. To nebyla vzpomínka na doby slávy punku, ale popis sobotního koncertu anglického tria Toy Dolls.

Foto: Archiv skupiny

Toy Dolls na koncertě v létě 2022

Článek

Trička s nápisem Punk Is Not Dead obvykle působí jako anachronismus, jako rekviem z dob, které jsou dávno pryč, ale Toy Dolls ukázali, že punk opravdu není mrtvý. Na koncertě ke čtyřiceti letům existence potvrdili, že jim nejen nechybí energie, ale jejich přístup je schopen strhnout posluchače, kteří v době vzniku skupiny nebyli ani na světě, i když zpěvák už neskákal do takové výšky jako při prvním koncertě Toy Dolls v Edenu na počátku 90. let.

Zpěvák a kytarista Michael Olga Algard si sice kladl řečnickou otázku, jestli na to není starý, jestli publikum není staré, ale nebylo potřeba ani odmítavé odpovědi, aby bylo jasné, že ne. Obě strany si to užívaly. Pak spustil punkovou verzi Bachovy Toccaty D moll. Kapela ráda nabízí svérázné cover verze, k nimiž v Arše přibyl portorikánský hit El Cumbanchero. V dlouhém Harry Cross zase ukázala, jak si umí pohrávat s motivem, a skvělá byla i píseň Alec’s Gone.

Toy Doll nemají mnoho společného s klišé, s nimiž bývá punk spojován. Žádné neumětelství, Olga pečlivě piluje rock’n’rollové riffy a nestydí za svou hráčskou techniku. Rozjívená kapela nenaplňuje typickou představu o nihilistickém punku plném vzteku. Východiska Toy Dolls, kteří se hlásí k oi, i když se skinheady nemají nic společného, jsou jiná. Hudba je řízná, rychlá, agresivní, ale ne negativní. V textech textech čerpá Olga z nonsensové poezie, absurdních situací a dětských rýmovaček, ostatně jejich první hit Nellie The Elephant byla dětská písnička.

Toy Dolls netepají svět a nešvary, ukazují, že k šedivému světu existují alternativy, lze z něj alespoň na čas uniknout, vyzývají chválu bláznovství a radost ze slavnosti a z blbnutí. Rachitický Olga přitáhl na pódium láhev šampaňského, která byla větší než on. Když ji nakonec otevřel, vylétly z ní konfety. Pak zase nabízel divákům v první řadě občerstvení. Koncert byl více než zážitkem pro uši a byly v něm patrné ohlasy britské tradice kabaretu.

75 %

Bez punku bych nikdy nemohl zpívat, říká Olga z Toy Dolls

Kultura

Toy Dolls vzpomínají na nelehké začátky: Spali jsme v průchodech

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám