Hlavní obsah

Ostravský hudebník vyrábí draky či lampy ze šrotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S jeho designovými výrobky, ať už jde o dekorace ze šrotu, anebo odpočinkové zóny, přišel do kontaktu každý, kdo navštívil některý z největších letních festivalů. Křesílka, lavičky, taburety, ale třeba i obří sochy Davida Žyly jsou k vidění každoročně třeba na Colours of Ostrava, Beats for Love nebo na tanečním festivalu Let it Roll v Milovicích.

Foto: Aleš Honus , Právo

David Žyla u jedné z nových soch, které budou na festivalech

Článek

I v letošním roce David se svým týmem pokračuje ve výrobě artefaktů, které v sobě nezapřou charakteristický rukopis industriální Ostravy. Hudebník a bývalý frontman etno-taneční ostravské kapely Evolution Dejavu se k této neobvyklé formě tvorby dostal před více než deseti lety.

„Tehdy jsem navštívil v Nizozemsku festival Robodock, kde jsem viděl podobné věci. Začal jsem se o to zajímat a dá se říct, že jsem se zbláznil do věcí z vysloužilého železa,“ říká Žyla.

Foto: Aleš Honus, Právo

David Žyla s jedním ze svých děl

První chloubou jeho 3Art Ateliéru byl železný drak, na jehož výrobu použil bubny ze starých praček a vysloužilou zahradní sekačku. Pak přišly další objekty, které začaly zdobit některé ostravské kluby – například zahrádku Coffee Shopu ve Stodolní ulici, kde nainstaloval dalšího pětimetrového draka o váze asi 300 kilogramů.

Aktuálně jeho tým doplňují Ladislav Mikula a Petr Přádka, kteří jeho umělecké vize zhmotňují za pomocí svářečky a dalších pracovních nástrojů. „Třeba pro podnik Cafe De La Ostrava jsme dělali celý interiér, různé typy posezení, obrazy a lampy i dýdžejský pult,“ konstatuje Žyla.

Foto: Aleš Honus, Právo

David Žyla s jedním ze svých děl

Na festivalu Beats for Love je kromě odpočinkové chilll-out zóny s kapacitou asi stovky míst, která vznikla v dílně 3Art Ateliéru, k vidění i obří srdce, symbol festivalu, před kterým se návštěvníci každoročně fotí.

Nyní celý tým pracuje na další zakázce pro festival Colours of Ostrava, kde kromě nových dekorací představí i obří sochu, kterou právě spolu se svými spolupracovníky dokončuje v dílně v Ostravě-Přívoze. „V podstatě se nezastavíme,“ dodává Žyla.

Ostravský festival Beats for Love bude rekordní

Festivaly

OneRepublic, Ellie Gouldingová, Macklemore, Burna Boy. Colours of Ostrava slaví dvacet let, vrcholem bude noční párty

Kultura

Reklama

Související témata:
David Žyla (hudebník)

Výběr článků

Načítám