Hlavní obsah

Oblíbená platforma Netflix opět válí. Wednesday je pořádně pekelná Středa

Americký seriál, který se jmenuje divně. Stejně jako hlavní hrdinka - Wednesday čili Středa. Příběh rebelky s temnými myšlenkami boduje vysokou sledovaností na platformě Netflix. Pozornost strhává nejen stylem vyprávění, jménem Tima Burtona, ale i parádním hereckým výkonem dvacetileté Jenny Ortegy.

Foto: Profimedia.cz

Jenna Ortega jako uličnice Wednesday

Článek

Osm škol za pět let. Copatá podivínka Wednesday Addamsová se sice narodila v pátek třináctého, ale její matka Morticie jí vybrala jméno podle oblíbené ukolébavky. Je skoro normální teenagerkou, která má plné zuby svých neustále cukrujících rodičů a obtloustlého mladšího bratra. Z barev se jí dělá zle a svět kolem jí připadá ubohý a prázdný. Opovrhuje sociálními sítěmi a plánuje napsat velký román.

„Vím, že jsem tvrdohlavá, cílevědomá a posedlá. Ale to všechno jsou rysy skvělých spisovatelů. A ano, i sériových vrahů,“ pronese s vážnou tváří.

Úvodní scéna je filmově atraktivní. Spolužáky, kteří ponižovali jejího bratra, vytrestala piraňami ve školním bazénu. „Jediný, kdo může mučit mého bratra, jsem já,“ ušklíbla se.

Nikdo nevidí, co se děje za zavřenými dveřmi. Dokument o Harrym a Meghan představil trailer

Film

Tím však skončila její docházka mezi „normíky“. Nezbednou uličnici čeká internátní akademie pro vyvrhele se zvláštními schopnostmi. Nevermore (Nikdy víc) se stane jejím novým domovem. Seznámili se tam její rodiče, kteří by se za zdi tohoto, podle nich, magického místa nejraději hned vrátili. To ale jejich „bouřkový mráček“ má jiné plány. Útěk.

Mezitím chodí na povinné terapie, poznává divné spolužáky, naráží na tragickou minulost své rodiny, což ji přivede na stopu další záhady: kdo je tím monstrem, které v okolí školy zabíjí. Podezřelí postupně umírají, až zůstane jeden zdánlivě nejméně pravděpodobný.

Wednesday kolem sebe trousí jednu hlášku za druhou, řada z nich nejspíš zlidoví. Třeba „Jablko nehnije daleko od stromu“. Herečka Jenna Ortega svůj part, včetně toho tanečního, zvládla ohromně. Dodává ději patřičnou dynamiku, stejně jako hudba Dannyho Elfmana.

Tipy na nejlepší seriály na Netflixu s českým dabingem nebo titulky

Film

Další herecké obsazení překvapivě pokulhává, i když urostlá Gwendoline Christie (známá bojovnice z Hry o trůny) coby ředitelka školy ční nejen svou výškou, ale i výkonem. O něco méně přesvědčivě se zhostili Luis Guzmán role Gomeze Addamse a Catherine Zeta-Jones jeho milované, temně éterické Morticie. Do své postavy s alabastrovou pletí mohla vložit o kapku víc života, takto působí mrtvěji, než by musela.

Pozorné diváky a pamětníky pak možná zaujme herečka Christina Ricci, představitelka původní filmové Wednesday.

Foto: PRÁVO – Petr Hloušek

Tim Burton

Nutno podotknout, že i když se Netflix zaštiťuje hvězdným Timem Burtonem (Střihoruký Edvard, Mrtvá nevěsta), on sám režíroval jen první polovinu z osmi epizod. Jeho rukopis však zůstal do konce nepošpiněn.

Po fenoménech Harry Potter, Stmívání, Stranger Things a jiných příšerácko-vampýrských filmech a seriálech si tvůrci vytyčili poměrně nelehký úkol. Přivést k životu Addamsovu rodinu, filmový hit devadesátých let původně vycházející jako komiks, a to s vtipem a přitažlivostí, jimiž by dokázali zaujmout současnou mladou generaci. Podle dosavadních reakcí a čísel sledovanosti se zdá, že do své pavučiny chytili i mnohem starší diváky.

Důvod je prostý. Je to dobře odvedená filmařina, i když na dnešní dobu konvenčně strašidelná a původní Addamsova rodina funguje spíš jako marketingový tahák.

Seriál Stranger Things inspiroval Jamaron k natočení videoklipu

Kultura

Millie Bobby Brownová chce být Amy Winehouseovou

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám