Hlavní obsah

Nové knihy: Kolouchová, Purja a Jordán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolik máme u nás horolezkyň, které zdolaly tři nejvyšší hory světa? Máme jednu, Kláru Kolouchovou, a o jejích dobrodružstvích se můžeme dočíst v knize Nahoře fouká. Mimo to nabídka tohoto týdne přináší publikaci o milnících české egyptologie, autobiografii nepálského horolezce, dílo o zlatých šedesátých letech v Československu a navrch základ budhismu, Tibetskou knihu mrtvých.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Damon Galgut: Slib

Manžel nevyléčitelně nemocné a umírající Ráchel slíbí, že její slib splní. Slib však přesto zůstává téměř 40 let nesplněn. Před očima čtenáře se postupně odhalují osudy bělošské rodiny stejně jako dějiny Jihoafrické republiky od apartheidu přes nadějný nástup Nelsona Mandely až po současnost.

Za román získal autor v roce 2021 Bookerovu cenu.

Odeon, 296 stran, 359 Kč

Foto: Odeon

Obal knihy

Agatha Christie pod pseudonymem Mary Westmacott: Dcera je dcera

Ann Prenticeová se zamiluje do Richarda Cauldfielda a doufá v nové štěstí. Její jediné dítě, devatenáctiletá Sarah, je ale naprosto proti tomu a důsledně ničí všechny matčiny šance na případné manželství. Jejich vzájemnou hlubokou lásku střídá stejně intenzivní nenávist. Znepřátelí je žárlivost na celý život, nebo dokáže jedna druhé nakonec odpustit?

Ikar, 232 stran, 329 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Nikola Scottová: V ovocném sadu

Londýn, 2004. Frankie to neměla nikdy jednoduché. Vyrůstala bez matky, vychovala ji babička, která ji milovala… a která ji také nakonec těžce zradila.Roky se zdálo, že roztržka mezi nimi je nenapravitelná. Po letech se ale jejich cesty náhle znovu protnou a Frankie je šokovaná, když si uvědomí, že její babička pomalu ztrácí kontrolu nad pamětí.

Somerset, 1940. Život sedmnáctileté Violet drasticky změnil nálet na Londýn. Dívka uteče, aby se přidala k ženské pozemní armádě. Nechce nic jiného než nechat svůj smutek za sebou. Ale nejen piloti nad zemí, i dívky ve Winterbourne Orchards čelí mocnému nepříteli, který může zasáhnout kdykoliv a kdekoliv.

Ikar, 416 stran, 399 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Neal Shusterman: Bez citu

Tři přátelé, jejichž cesty svedla dohromady náhoda, sice unikli rozpojení, děsivé proceduře, která z nich měla učinit zdroje náhradních orgánů pro vyvolené, ale zdaleka nemají vyhráno. Connor, Risa a Lev ve zvráceném světě budoucnosti potkávají nečekané spojence i kruté a bezcitné protivníky a z těchto setkání vyvstávají otázky, kde život začíná a končí, a co vlastně znamená žít.

Yoli, 368 stran, 399 Kč

Foto: Yoli

Obal knihy

Klára Kolouchová: Nahoře fouká

Klára Kolouchová je nespoutaná žena i milující matka, která s láskou, vytrvalostí a jistou dávkou sobectví naplňuje své sny. Jediná česká horolezkyně, která zdolala tři nejvyšší hory světa, dobře ví, že to hezké kolem sebe si musíme vybojovat sami.

Kniha obsahuje řadu unikátních fotografií a také uměleckých koláží Lucie Šťastné.

Labyrint, 184 stran, 499 Kč

Foto: Labyrint

Obal knihy

Miroslav Verner, Ivana Faryová: 200 let egyptologie

Přední český egyptolog Miroslav Verner se s novinářkou Ivanou Faryovou vracejí na začátek a přibližují čtenářům hlavní milníky a nejzajímavější momenty tohoto dvousetletého příběhu.

Universum, 504 stran, 599 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Karel Jordán: Naše zlatá šedesátá

Šedesátá léta 20. století v Československu byla desetiletím tak dynamickým, že podobné byste jen stěží hledali. Autor knihy se coby pamětník nezaměřil na pouhou sestavu faktografických dat a údajů, ale opřel se také o svoje osobní vzpomínky, nashromáždil bohatý obrazový a fotografický doprovod, a připravil tak unikátní publikaci, která vás naplno vtáhne do doby o šest desetiletí zpátky.

Universum, 320 stran, 599 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Martin Úbl a přátelé: Stezka Českem

Stezka Českem, to je první oficiální přechod po hranicích republiky tvořící tisícikilometrovou trasu po jižní části a tisícikilometrovou po severní. Jak se z nápadu party nadšenců stane přechod ve stylu Pacifické hřebenovky nebo Camina, který se dostane do největší světové aplikace dálkových treků a do amerického Forbesu? Proč dokáže takováto cesta během roku nadchnout tisíce lidí? A proč se na stezku vydalo několik psů, kůň, kuře, ale pštros ještě ne?

Kniha obsahuje jednak informativní kapitoly, ve kterých jsou popsány jednotlivé etapy, rady, jak se připravit na cestu, na co si dát pozor nebo tipy na nejkrásnější místa, ale také motivační kapitoly psané lidmi, kteří se rozhodli na Stezku vypravit.

Jota, 299 stran, 498 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Nimsdai Purja: Za hranici nemožného

Za hranici nemožného je autobiografický příběh dnes už legendárního nepálského horolezce Nirmala Purji (známého jako Nimsdai) a nabízí podrobný popis jeho životní cesty od dětství do okamžiku před jeho posledním velkolepým úspěchem, historicky prvním zimním výstupem na K2. Nirmal vypráví o svém mládí a vojenské službě, nejdřív v brigádě Gurkhů, později v elitní speciální jednotce britského námořnictva, a především o své lásce k horám a zálibě v mimořádných výzvách.

Jota, 320 stran, 448 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Tina Frennstedtová: Odložené případy: Očistec

Obyvatele Österlenu děsí žhář. Ve všech vypálených domech najde policie namalovanou číslici. Rozhovor s jedinou přeživší vyvolá v kriminální inspektorce Tess Hjalmarssonové vzpomínky na případ, při jehož vyšetřování v počátcích své kariéry selhala. Spolu s kolegyní Marií Erlingovou a psychologem Carstenem Morrisem, který sestavuje osobnostní profil pachatele, se Tess dostane na stopu vrahovi posedlému touhou po pomstě. Záhy se v ohrožení ocitá i Tess, která teď se svou novou láskou bydlí v domě v Österlenu. Dohnala ji totiž minulost a zdá se, že pachatel ji má na seznamu.

Jota, 344 stran, 118 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Michaela Boho: Za mříží – Výkřiky… které nikdo neposlouchá

Kniha přináší dvanáct povídek inspirovaných dvanácti trestanci odpykávajícími si svůj trest odnětí svobody. Obsahuje příběhy, se kterými se autorce za jejího působení ve věznici tito muži svěřovali. Ta teď zprostředkovává čtenářům zkušenost, se kterou se dosud většina z nich neměla možnost setkat. Přibližuje vězeňské prostředí a poukazuje na individualitu jednotlivých odsouzených, kteří jsou často vnímáni skrze ustálené prototypy. Nabízí vhled do osudů lidí různých národností i povah, stejně tak jako na zaběhnuté kriminální stereotypy, a snaží se tak o detabuizaci tématu vězeňství.

Pointa, 152 stran, 299 Kč

Foto: Pointa

Obal knihy

Marcel Trunec: Závislák

Průřez zhruba čtyřiceti lety jednoho málem zmařeného života. Autobiografický, dost drsný životní příběh proložený často humornými zážitky ovlivněnými jak závislostmi na alkoholu a hracích automatech, tak i dobou a politickým děním. V knize se dočtete, jak lehce může člověk do jakékoliv závislosti spadnout, jak těžké je s ní bojovat a že je třeba se znovu a znovu sbírat ze dna a pokoušet se nad tragickým osudem zvítězit. Nescházelo totiž moc, a ani tato třináctá komnata současného padesátníka nemusela nikdy spatřit světlo světa.

Pointa, 176 stran, 329 Kč

Foto: Pointa

Obal knihy

Michaela Suchardová: Úlet

Po svých čtyřicátých narozeninách prošla autorka coming outem. Odezvy okolí byly chápavé, příznivé, ale i negativní. Aby její přátelé a blízcí lépe pochopili, co a proč se v jejím životě odehrálo, vznikla tato kniha. Příběh není autobiografický, ale zkušenost autentická je. V knize si autorka odpovídá na otázky typu: Co mi to dalo a co naopak vzalo? A nebylo by snadnější už nic takového neřešit, nikomu nic neříkat a chovat se jako dřív? Pokud máte fungující rodinu, proč si život komplikovat láskou k někomu, kdo pro mnohé lidi z vašeho okolí bude jen těžko akceptovatelný?

Pointa, 304 stran ,449 Kč

Foto: Pointa

Obal knihy

Autorka: Michal Šefara: Křížová cesta

Josef projíždí během covidové pandemie tzv. Křížovou cestu – nejtěžší cestu pro řidiče kamionů napříč Polskem. Nafta se mu dávno vpila až pod kůži, ve svém osamoceném životě nezná pomalu nic jiného než asfalt a beton. A pak se mu jako zjevení před kamionem objeví kašubská dívka z Gdaňsku. Její svět byly dosud kostely, katolická víra a opatrovnická matka. Do kamionu nastoupí s dítětem pod srdcem, které nechce. Jenže v Polsku je potrat zapovězený. Společnou konverzací v kabině čelí jeden druhému i svým temným tajemstvím. Benzinky, parkoviště a přístavy jim ukazují všudypřítomnou samotu, předsudky i strach z nové nemoci.

Pointa, 288 stran, 389 Kč

Foto: Pointa

Obal knihy

Barbara Davisová: Kouzlo všité do šatů

Soline Rousselová je expertkou na šťastné konce. Její rodina v Paříži už po mnoho generací provozuje exkluzivní svatební salon, kde se do šatů všívají kouzla. Nevěstu, která se vdává v šatech od Rousselových, čeká spokojené manželství. Když však Paříž postihne válka, Solinin svět se ocitá v troskách. Uloží tak čarovné vzpomínky do krabic, odhodlaná navždy zapomenout.

O desítky let později se mladá žena jménem Rory Grantová snaží vyrovnat s ranami osudu. Odhodlá se naplnit svůj sen a otevřít si galerii – čirou náhodou právě v domě, který patří Soline.

Metafora, 336 stran, 469 Kč

Foto: Metafora

Obal knihy

Christian Morgenstern: Praktičtí lidé

Jádrem knihy je Morgensternova sbírka Palmström, která se soustředí na grotesknost lidského chování a lidských snah. Bizarní hrdinové Palmström a jeho imaginární přítel Korf svým bláznivým, vyšinutým jednáním obohacující společnost o nevyžádané objevy a alternativní způsoby chování a myšlení. Morgensternova poezie tak čtenářům znovu ukazuje, že jazyk, společnost a svět nejsou ničím daným ani neměnným, že si s nimi můžeme hrát, můžeme se jim smát, měnit je a přetvářet. Básně tohoto výboru tak nejsou jen jazykovým vtipem a krátkou taškařicí, nýbrž i pobídkou k naprosté svobodě člověka.

Vyšehrad, 112 stran, 299 Kč

Foto: Vyšehrad

Obal knihy

Mika Waltari: Nepřátelé lidstva

Poslední román známého finského autora se odehrává v Římě za vlády císařů Claudia a Nerona. Waltari navazuje na svůj dřívější příběh o počátcích křesťanství, jak je viděl vznešený Říman, nazvaný Jeho království. I jeho pokračování s názvem Nepřátelé lidstva dal Waltari podobu fiktivních memoárů. Římský jezdec Minutus Lausus Manilianus, původem z Antiochie, dospívá v Římě po boku mladého Nerona. Právě zde poprvé setká s křesťany, kteří byli vyhledáni v prvních staletích po přelomu letopočtu za „nepřátele lidstva“. Celý život se v něm bude svářet nedůvěra v nové náboženství s potřebou lidsky pomáhat odsouzeným a zavrženým. Nakonec musí jako starý muž přihlížet definitivnímu zmaření svých pozemských snů, když jeho syn, aniž četl jeho poselství, skončí v aréně.

Vyšehrad, 672 stran, 599 Kč

Foto: Vyšehrad

Obal knihy

Josef Kolmaš: Tibetská kniha mrtvých

Základní dílo tibetského buddhismu, zejména buddhistické morálky. Jeho vznik se datuje do 8. století našeho letopočtu, kdy byla Kniha mrtvých patrně poprvé zapsána, avšak v následujících zhruba šesti stoletích patřila k tajným, „zakopaným“ knihám, které nepronikly na veřejnost. Kniha mrtvých je formulována jako poučení zemřelému na jeho cestě do „zásvětí“ – v „mezistavu“, který následuje po fyzické smrti. Poučení na přechod mezi těmito dvěma stavy pak není jen popisem pohřebního rituálu, nýbrž také, a vlastně především, plánem správné životní cesty, vedoucím k vysvobození. Pro Evropany je ojedinělým kulturněhistorickým svědectvím o myšlení a způsobu života ve starém Tibetu.

Vyšehrad, 200 stra, 349 Kč

Foto: Vyšehrad

Obal knihy

Reklama

Výběr článků

Načítám