Hlavní obsah

Nad Prahou se objeví Stalinovy slzy

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lešení dlouhé šedesát metrů a vysoké snad přes deset metrů ční okolo kyvadla na pražském Stalinu v Letenských sadech. Ještě před stávkou se na něm má objevit obří anglický nápis The Tears of Stalin, Stalinovy slzy. Nejde však o útok na stávkující, ale o umělecký počin, hlavní projekt Pražského Quadriennale, které začíná ve čtvrtek.

Foto: Petr Janiš, Právo

Na Letné už stojí lešení.

Článek

„Slavnostní odhalení instalace The Tears of Stalin (Stalinovy slzy) v parku na Letné se chystá na 16. června 2011 od 15 hodin,“ uvedla za organizátory Silvie Marková.

Podle ní se jedná o součást projektu režisérky a umělecká šéfky vídeňské skupiny Theatrecombinat Claudie Bosse, který nazvala Exploze ticha. Obří instalace na místě někdejší největší Stalinovy sochy mají „připomínat atmosféru Prahy v období jeho instalace i odstranění, budou symboly slibů a očekávání společnosti po revoluci v roce 1989“. Instalace má veřejnost politicky iritovat. Projekt se připravoval ještě před tím, než se určilo, že v Česku se bude ve čtvrtek stávkovat.

Exploze ticha má být jedním z vrcholů letošního Pražského Quadriennale, ne však ve čtvrtek ale v úterý 21. června odpoledne. Uliční performance by se měly zúčastnit stovky lidí. Od schodů z Letenských sadů by měly stát až na Staroměstské náměstí a sborově mlčet. „Po 50 minutách ticha začnou účastníci šeptem vyprávět množství příběhů o životě, identitě a politice,“ popsala Marková.

Reklama

Výběr článků

Načítám