Hlavní obsah

Meme: Dva tři koncerty ročně je naše maximum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníky ve foyeru pražského Bořislavka Centra čeká v úterý vystoupení kapely Meme a zpěváka Marcella. Prvně jmenovaná přinese folkový kabaret. Na koncert si přiveze vlastní klavír a způsob, jakým se ho chystá použít, překvapí. Na otázky odpověděl hráč na piano František Bořík.

Foto: archiv kapely

Meme, zleva Almela (baskytara), Matyáš Vorda (bicí) a František Bořík (zpěv, piano)

Článek

Meme vznikli v době, kdy jste vy a bubeník Matyáš Vorda byli členy skupiny Mandrage. Proč se tenkrát nová kapela narodila?

Bylo to před sedmi lety. Psal jsem písničky, které žádná skupina, v níž jsem byl, nechtěla hrát. Byly to takové oslavné skladby o Oldřichu Kaiserovi, Milanu Šteindlerovi nebo Davidu Vávrovi. Matyáš, který vymýšlí design pro velké koncerty, tenkrát navrhoval pódium pro Tomáše Kluse, jenž se chystal na turné. Ukázalo se, že potřebuje předkapelu, a tak jsme vymysleli Meme a na turné se mu vnutili.

Ty oslavné písně myslíte vážně?

Ano, naprosto vážně. Mám jen trochu smůlu, že občas, když něco myslím vážně, je to stejně směšné. Nepíšu však jen o slavných lidech, ale hlavně o svých kamarádech, kterých si vážím. Neumím psát písně milostné, ale když skládám o někom, koho mám rád tak akorát, jde mi to.

Foto: archiv kapely

Kapela Meme

Když Mandrage v roce 2020 skončili, zůstali vám jen Meme?

Konec Mandrage byl dost nepříjemný, nebyl jsem si jistý, jestli ještě někdy budu chtít hrát. Potom ale přišel covid, živá hudba byla zakázaná a my se s Matyášem a Almelou, jinak kytaristou od Mekyho Žbirky, scházeli každý čtvrtek ve zkušebně, kde jsme hráli písně, pili víno a klábosili. Vytvořili jsme si přitom takový bezpečný kruh, ve kterém je nám dobře.

Meme tedy zůstali a pro mě je to dnes jediná kapela. Občasně ještě někoho doprovázím, teď mě čeká pár koncertů s Igorem Orozovičem, ale do ničeho většího se nepouštím.

Mimochodem Almela s námi nebyl od začátku. Poznal jsem ho jako člena skupiny Roe-Deer, skamarádili jsme se, a když jsem se dozvěděl, že má zkušebnu v Praze na Vinohradech, nabídl jsem mu, aby se stal členem Meme výměnou za používání jeho zkušebny zdarma.

Proč Meme nekoncertují častěji?

Mám dvě děti, Almela tři, Matyáš jedno a každý máme dost další práce. Meme si necháváme jako něco, co máme rádi a nechceme, aby nám to zevšednělo. Máme dva tři koncerty za rok, což je maximum, na které jsme ochotni jít.

Foto: archiv kapely

Kapela Meme

Koncertujete v cylindrech, vaše oblečení evokuje kabaretní vystoupení. Je to důležité?

Jak jsem řekl, Matyáš se živí i tím, že dělá vizuální věci a grafiku. Zejména pro něj to důležité je. Ale všichni to máme tak, že když se převlečeme, vstoupíme do nějaké role, je nám na pódiu méně trapně.

Mluvili jste od roku 2020 s ostatními bývalými členy o návratu skupiny Mandrage?

Nikdy jsme se o tom nebavili. Není mezi námi napětí, já osobně mám všechny ty kluky rád. Návrat Mandrage ale není na pořadu dne, myslím si, že už se nevrátíme.

Reklama

Související témata:
Hudební skupina Meme

Výběr článků

Načítám