Hlavní obsah

Medicus se vydá na dlouhou cestu do Orientu poprvé i z Brna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 62 postav, přes padesát lidí v company, na tři sta kostýmů, sedmadvacet muzikantů v orchestru, který dokáže vytvořit symfonický zvuk, mimořádně výpravná scéna s využitím nejmodernější počítačové technologie. A především dechberoucí příběh.

Foto: Foto - MDB Tino Kratochvil, Bez zdroje

Představení nového českého muzikálu Medicus nabídne podle tvůrců velkolepou podívanou i skvělou muziku.

Článek

Příběh mladíka z Londýna, kterému v době studeného, nečistého a jen pomalu se rozvíjejícího evropského středověku v roce 1021 zemře maminka. Hoch touží natolik poznat tajemství těla a nemoci, která matku zabila, že pro cestu za lékařskou vědou do tehdy kvetoucího Orientu je schopen riskovat i život. Že vám to něco připomíná? Není divu. Muzikál Medicus, který uvede Městské divadlo Brno v sobotu v české premiéře, vznikl podle celosvětového knižního bestselleru amerického autora Noaha Gordona z roku 1987, který je v českém jazyce známý jako Ranhojič a do širšího podvědomí se dostal i díky německému filmu Philipa Stölzla z roku 2013, kde roli islámského lékaře Avicena, což je mimochodem jediná historicky reálná postava v příběhu, vytvořil Ben Kingsley.

„Kniha se stala předlohou pro divadelní zpracování, pro které získali práva a chopili se ho španělští tvůrci a v Madridu v roce 2018 poprvé příběh představili jako velmi úspěšný muzikál. Autor hudby Iván Macías byl letos v lednu se svým týmem na světové premiéře našeho muzikálu Sněhurka a já. Po této návštěvě se definitivně rozhodl, že může muzikál poprvé opustit Španělsko, přičemž k získání práv pro naše předvedení, po kterém jsme už delší dobu toužili, významně pomohl náš dvorní scénograf Christoph Weyers, který je autorem velkolepé scény i pro toto představení,“ popsal Právu cestu muzikálu k brněnskému souboru a českému publiku režisér představení a ředitel divadla Stanislav Moša. Jak vysvětlil, pro vznik muzikálu bylo jedním z nejsložitějších úkolů vyrovnat se herecky i pěvecky s rolemi v čase. S postavou Roba Cola, hlavního hrdiny, se tak diváci seznámí už v dětství, kdy na dětské alternované role divadlo vybíralo z více než stovky uchazečů. Dospělého „Medicuse“ zahrají Libor Matouš či Richard Pekárek. Jeho partnerkou bude Kristýna Daňhelová či Esther Mertová. Avicenu zahraje a zazpívá Igor Ondříček či Ladislav Kolář, bradýře Crofta, který byl prvním učitelem chlapce, zahrají Stanislav Slovák nebo Jakub Uličník a v roli šáha uvidíme Aleše Slaninu nebo Dušana Vitázka.

Foto: MDB Tino Kratochvil, Bez zdroje

Kristýna Daňhelová si zahraje osudovou lásku hlavního hrdiny.

Podle tvůrců však rozhodně nepůjde o kopii filmu. „V mimořádně výpravném představení většinu děje doprovází hudba, která má obrovský spád, doslova teče s příběhem, a troufám si tvrdit, že po představení si většina z diváků bude některé melodie ještě dlouho pobrukovat či nosit v hlavě. Je opravdu vynikající a čtyřicetiletý Španěl Macías, její autor, patří k nejlepším pianistům,“ přiblížil Dan Kalousek, dirigent a autor hudebního nastudování děje, který je nejen dobrodružnou pohádkou, ale i příběhem střetu tří kultur. Ten se bude s taktovkou v ruce střídat s Františkem Štebrákem. Kostýmy navrhla Andrea Kučerová, pod choreografii se podepsal Michal Matěj a představení má být podle tvůrců i poděkováním všem, kteří v poslední těžké době pečovali o tělo i duši naší společnosti.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Městské divadlo Brno

Může se vám hodit na Zboží.cz: Ranhojič - Noah Gordon

Reklama

Výběr článků

Načítám