Hlavní obsah

Linkin Park čelí žalobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože americká hudební skupina Linkin Park od smrti svého zpěváka Chestera Benningtona v roce 2017 umělecky mlčí, klid kolem ní rozvířil Kyle Christner. Tento baskytarista v ní působil v letech 1998 až 1999 a své bývalé kolegy obvinil z nedodržení autorských práv. Vadí mu i to, že za svou práci ve skupině nedostal odměnu.

Foto: Petr Horník, Právo

Chester Bennington na archivním snímku

Článek

Christner soudí, že skupina Linkin Park jeho nápady využila nejen během jeho ročního působení v sestavě, ale i po jeho odchodu. Příkladem je jejich počínání při tvorbě speciální edice alba Hybrid Theory z roku 2020, jež obsahovala i staré nahrávky, které měl natočit. Případ se dostal k soudu.

Kapela byla založena v roce 1996 a v začátcích fungovala pod názvem Xero. V roce 1997 vydala EP se stejným názvem, kterému se však dostalo jen malé pozornosti. Teprve se jménem Linkin Park zahájila dobývání světových pódií.

Christner tvrdí, že měl velký podíl na vzniku debutové desky Hybrid Theory z roku 2000, byť musel kapelu opustit ještě před jejím vydáním, dokonce před podpisem smlouvy s vydavatelskou společností Warner Music. Linkin Park ho prý zcela obešli jak finančně, tak v autorských ohledech. Tvrdí, že by měl být uveden jako spoluautor alba. Tím pádem by mu kapela dlužila spoustu licenčních poplatků.

Několik měsíců před touto kauzou prý kdosi spolupracující s Linkin Park Christnera kontaktoval a nabídl mu konkrétní částku. Baskytarista uvedl, že to nestačí. Letos v červnu došlo k jeho schůzce se členy skupiny, ale k dohodě nikoli. Linkin Park tvrdí, že je pouze spoluautorem singlu Could Have Been, což on popírá.

Pokud se ukáže, že pravda je na jeho straně, chce zaplacení dlužných honorářů a poplatků za právní zastoupení. Mezi žalovanými jsou podle žaloby členové kapely Mike Shinoda, Brad Delson, Rob Bourdon a Joseph Hahn, správcovská společnost Machine Shop a vydavatel Warner Music.

Linkin Park vydali dosud nezveřejněnou skladbu Lost

Kultura

Linkin Park hovoří o návratu. Kdo nahradí zesnulého Benningtona?

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám