Hlavní obsah

Hlášky z Kulového blesku získaly novou hudbu od Radosty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ing. Severin, operní mistr Bílek, paní Jechová, doktor Knotek a další. To jsou postavy z českého filmu Kulový blesk z roku 1978, k němuž napsali scénář Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák a jejž spolu s prvním jmenovaným režíroval Zdeněk Podskalský. Jsou to ale i názvy písní skupiny Radosta z jejího alba Dvanáctisměna. Snímek bude navíc promítán i na blížícím se MFF v Karlových Varech.

Foto: Indies Scope/Sylva Louthanová

Zpěvák a kytarista J. J. Šimon

Článek

Plzeňská kapela věnuje každou ze skladeb některé z postav slavné komedie, přičemž obsahují i hlášky z ní. Takový albový koncept se na české hudební scéně objevuje poprvé.

„Začalo to tím, že si naše kapela dala název Radosta. Vznikl mimo jiné vytvarováním slova radost, z potřeby ukotvení radosti z hudby v něm. Naším záměrem bylo mixovat do instrumentálních skladeb ukázky z filmů pánů Svěráka a Smoljaka. Řešili jsme, který zpracujeme nejdřív, a náš kytarista Patrick Raab mi připomněl, že Radosta je jméno právníka z filmu Kulový blesk. Hrál ho Rudolf Hrušínský. A tak jsme se dohodli, že to bude on,“ prozradil Právu zpěvák a kytarista J. J. Šimon, vedoucí kapely a autor nápadu spojit hudbu s filmovými hláškami.

„Muziku ke Kulovému blesku napsal Zdeněk Lukáš a já neměl odvahu mu do ní jakkoli sahat. Netroufl bych si to, protože je nádherná. Rozhodli jsme se nepracovat s ní, ale novou hudbou vytvořit tomu filmu poctu. Třeba už za dvacet let nebudou Kulový blesk a podobné snímky diváky zajímat, protože s nimi nevyrůstali,“ pokračoval Šimon.

Nejnáročnější bylo získat autorská práva. „Nevěděli jsme, komu volat a s kým se domlouvat. Nikdo netušil, kdo autorská práva na audiostopu filmu má. Ani lidé z Národního filmového archivu, u kterých jsme pátrat začali,“ prozradil Šimon.

Pomohla agentura Dilia, která zastupuje autory scénářů. Díky ní byli osloveni Zdeněk Svěrák i dědicové vlastníků autorských práv, rodina Smoljakových. Z její strany jsou dědicové čtyři plus jeden další, který není agenturou Dilia zastupován.

„Schvalovací proces trval dlouho. Tak dlouho, že, ač jsme ještě neměli povolení k použití hlášek, začali jsme album natáčet. Měli jsme totiž zablokovaný termín v nahrávacím studiu. Souhlas jsme dostali, až když jsme album začali míchat, což je finální fáze,“ vzpomněl Šimon.

Foto: Indies Scope/Sylva Louthanová

Herečka Daniela Kolářová, která si zahrála v klipu skupiny Radosta k písni Máňa

„Některé skladby jsou instrumentální a řada z nich nerespektuje klasickou písničkovou formu. Původně jsem do nich nechtěl ani zpívat, ale zpěv nakonec v některých je. Hlavně jsou v nich ale hlášky z filmu. Od začátku jsem věděl, že je nebudeme řadit chronologicky. Nechtěl jsem totiž udělat pouze film bez obrázků. Rozhodl jsem se ho rozdělit na menší části a snažit se zachytit vnitřní postoj postavy, o které ta která skladba je,“ vysvětlil hudebník.

Proces jejich vzniku přitom nebyl vůbec jednoduchý. Ne že by muzikanti nezvládali svá zadání, ale řada věcí prostě nefungovala.

„Některé hlášky nemají rytmus a nesedí v hudebním zpracování. Jiné jsou ve filmu v nějakém ruchu, který jsem nechtěl odstraňovat, protože by to byl velký zásah. Těžké bylo napsat texty o postavách. Leckdy jsem si musel vybrat jen jednu jejich polohu, protože pro mě bylo neřešitelné popsat je v textu v jejich celistvosti,“ vyjmenoval Šimon.

Pak následoval poslední schvalovací proces, kdy měli vlastníci autorských práv celou desku připomínkovat. Vše dopadlo dobře, vydání alba nestálo nic v cestě.

Skupina Radosta své album nedávno pokřtila. Skladby z něho hrála i na nedávném festivalu Rock for People a chystá se na další koncerty. Po skončení některých chce film promítnout. Natočila rovněž klip k písni Máňa, v němž hraje Daniela Kolářová, herečka, která v Kulovém blesku účinkovala.

„Bavíme se už o tom, že bychom v budoucnu mohli takto pojmout nějaký další film. Diskutujeme konkrétně o šesti, přitom dva z nich nejsou z produkce Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka,“ uzavřel Šimon.

Festival Karlovy Vary | KVIFF

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos proběhne od 28. června do 6. července 2024.  Každoroční dávku přibližně dvou stovek filmů obstaralo znovu 12 kinosálů. Největší zahraniční hvězdu festival ještě neoznámil, loni to byl Novozélanďan Russell Crowe.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech ocení Danielu Kolářovou

Kdo přijal pozvání

Daniela Kolářová: Mám ráda židovský humor

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: DVD Kulový blesk, DVD Kulový blesk Remasterovaná verze

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám