Hlavní obsah

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary a jeho historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je každoročně jednou z nejsledovanějších kulturních událostí v České republice. Tradičně se koná na začátku července, jinak tomu nebude ani u letošního 58. ročníku. Festival láká tisíce návštěvníků, a to nejen na filmové projekce, ale i na krásnou městskou architekturu a celou řadu slavných hvězd.

Foto: Petr Horník, Právo

Julianne Mooreová a Bart Freundlich na červeném koberci před karlovarským hotelem Thermal

Článek

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je největší filmový festival v České republice a zároveň jeden z nejstarších filmových festivalů na světě. Každý rok je na festivalu promítáno přes 180 celovečerních filmů a desítky krátkých filmů z celého světa.

V roce 2024 se festival koná od 28. června do 6. července.

Program filmového festivalu Karlovy Vary: Kdy začíná a jaké filmy se letos představí

MFF KV

Historie festivalu

První ročník mezinárodního filmového festivalu na našem území se uskutečnil roku 1946 v Mariánských Lázních, v Karlových Varech se tenkrát konala menšina projekcí. První dva ročníky byly nesoutěžní. Až v roce 1950 se festival naplno konal v Karlových Varech. Festival v padesátých letech trpěl nutným budovatelským zaměřením. Oceňovány byly filmy tvůrců, kteří byli vládou uznáváni. Aby nikdo neodjel uražený, že nic nedostal, rozdávala se spousta cen.

Roku 1956 byly Karlovy Vary zařazeny Mezinárodní federací asociací filmových producentů do kategorie A mezi nejvýznamnější světové festivaly. V této době se začaly i trochu uvolňovat politické poměry, a tak na festival přijížděly i hvězdy ze západu, například Claudia Cardinalová a Henry Fonda.

V Moskvě byl založen nový filmový festival, což pro ten karlovarský znamenalo, že se s moskevským střídal ob rok. Během normalizace se filmový festival v Karlových Varech opět přikláněl k oceňování autorů ze sovětského bloku.

Festival Karlovy Vary | KVIFF

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos proběhne od 28. června do 6. července 2024.  Každoroční dávku přibližně dvou stovek filmů obstaralo znovu 12 kinosálů. Největší zahraniční hvězdu festival ještě neoznámil, loni to byl Novozélanďan Russell Crowe.

Současná podoba festivalu

Od roku 1994, kdy se festivalu ujali Jiří Bartoška a Eva Zaoralová, pod jejichž vedením festival získal zpět ztracenou slávu a stal se nejprestižnějším filmovým festivalem v bývalém „východním bloku“, na který jezdí hollywoodské hvězdy první velikosti, se festival koná každoročně.

Středobodem festivalu je hotel Thermal, který byl postaven roku 1976 a v roce 2021 byl znovu otevřen po rozsáhlé rekonstrukci. Právě tam se konají nejzásadnější body programu, jako například zahájení a ukončení. Sál hotelu pojme cca 1150 diváků.

Každý rok má Mezinárodní festival Karlovy Vary vlastní znělku a design. Ten od roku 1995 vymýšlí studio grafického designéra Aleše Najbrta. S festivalem jsou spojena i jména bratří Cabanů, kteří od roku 1995 spolupracují na festivalových zahajovacích a závěrečných show.

Zemřela Eva Zaoralová, první dáma karlovarského festivalu

MFF KV

Reklama

Výběr článků

Načítám