Hlavní obsah

2022: Nejlepší filmová pětice

Uplynulý filmový rok přinesl početně nebývalé množství premiér, nejednou vstupovalo do kin naráz kolem deseti filmů, což byl především důsledek řady odložených premiér kvůli koronavirovým opatřením předchozích dvou let. Není tedy divu, že na některé filmy přišlo do kin i mnohem méně diváků, než by si zasloužily. Nicméně jejich život buď ještě v kinech neskončil, nebo bude pokračovat na jiných nosičích. A některé z nich jsou tak dobré, že se dostaly i do našeho žebříčku TOP 5.

Trailer k filmu FABELMANOVIVideo: Vertical Entertainment

 
Článek

Fabelmanovi

Foto: Vertical Ent.

Michelle Williamsová hraje svéráznou matku Stevena Spielberga.

Novinka Stevena Spielberga Fabelmanovi dokazuje vrcholnou formu pětasedmdesátiletého filmaře. Snímek, který je inspirován jeho dětstvím a dospíváním, je především příběhem velké lásky v mnoha podobách. Hrdina filmu Sammy prochází tímto obdobím se všemi jeho radostmi i bolestmi, a souběžně s tím objevuje a poznává svou celoživotní lásku, film. Spielberg jako mistrný vypravěč dokáže obojí propojit s naprostou přirozeností. Diváky vtáhne do příběhu se suverénní jistotou, rozesměje i rozpláče, aniž by k tomu použil sebemenší berličku.

Buko

Foto: Cinemart

Anna Cónová a Jan Cina hrají matku a syna.

Scenáristka a režisérka Alice Nellis se na půdorysu dvou rodin zabývá tématem překonávání strachu, vztahy rodičů a dětí a touhou nevzdat aktivní, svobodný a plnohodnotný život navzdory okolnostem a omezením. Ačkoliv je titulní hrdina filmu Buko kůň, ve filmu je - jako ostatně ve většině režisérčiných filmů - nejdůležitější vztah matek a dcer. Hlavní ženská postava Anna sice bude muset mnohé překonat, hodně se toho naučit a zvládnout, ale včas si uvědomí, že poté, co vychovala děti (a pohřbila manžela), chce žít vlastní svobodný život.

Oběť

Foto: Bontonfilm

Vita Smačeljuková a Gleb Kuchuk jako matka a syn ve filmu Oběť.

Jednu z nejsilnějších hrdinek posledních let přivádějí na plátno scenárista Jakub Medvecký a režisér Michal Blaško. Jejich Oběť už se prezentovala na filmových festivalech a Slovensko ji vyslalo do oscarového klání. Hrdinkou je Irina, čtyřicátnice z Ukrajiny, která žije se synem už řadu let na českém maloměstě, ale občanství stále nedostala. Když ji na jedné z cest pro potřebné dokumenty zastihne zpráva, syna přepadli, zmlátili a teď v umělém spánku čeká na operaci, pochopíme, že tato žena jde za svým s urputností, silou a přesvědčením, a když jde o její dítě, žádná překážka není dost velká. Jenže možná je to všechno jinak.

Trojúhelník smutku

Foto: Plattform Produktion, Bez zdroje

Woody Harrelson (vpravo) ve filmu Trojúhelník smutku.

Scenárista a režisér Rueben Östlund, který patří k nejchytřejším i nejmistrnějším evropským filmařům, natočil břitkou, trefnou a vtipnou satiru na současný svět. Nešetří přitom ani odporně bohaté, mocné a zhýralé, ale ani ty, kteří jim s vidinou tučného spropitného otrocky slouží. S lehce odtažitým nadhledem se trefuje do hodnotových žebříčků, do pokrytectví všech vrstev, i do ideologií napříč spektrem a předkládá naprosto originální portrét 21. století.

Název jeho filmu je termín ze světa módy, označuje se jím vráska mezi obočím, která se sice věkem prohlubuje, ale lehký botox ji prý spraví…

Il Boemo

Foto: Mimesis Film – Richard Hodonický

Ve filmu Il Boemo ztvárnil charismatického skladatele Vojtěch Dyk.

Životopisný film o svého času nejslavnějším českém barokním skladateli Josefu Myslivečkovi připravoval Petr Václav deset let a znovu potvrdil, že vytrvalost a jasná vize, jak má dílo vypadat, se vyplácí. Václav napsal soudržný a poutavý scénář, který zahrnuje jak Myslivečkův osobní a profesionální život, tak i pozoruhodné vyobrazení Itálie 2. poloviny 18. století zejména v prostředí operních domů a tehdejší společenské smetánky. Il Boemo je nadprůměrný, velmi dobře natočený příběh vzestupu a pádu člověka, jehož hudba stojí za to, aby byla znovu objevena.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám