Hlavní obsah

Filmové premiéry: Perinbaba a dva světy, Šťastné a krvavé, Otec a syn, Dcera divočiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roky očekávaná pohádka Juraje Jakubiska Perinbaba a dva světy, dozvuk Festivalu francouzského filmu Otec a syn i černá severská komedie Šťastné a krvavé, to je část čtvrtečních premiér. Nejdéle se z titulů, které jdou právě do kin, připravoval poslední Jakubiskův film. Jeho Perinbaba z roku 1985 je přitom dávno slovenskou vánoční klasikou.

Foto: Novinky

Filmové premiéry

Článek

Dcera divočiny

Helena vyrůstala s rodiči hluboko uprostřed bažin a lesů, daleko od civilizace. Od útlého věku ji otec učil, jak přežít v drsné divočině, jak vystopovat zvěř a lovit ji. Jako malá ale netušila, co se za jejich životem v lesích skrývá. Otec ji i její matku totiž držel mimo vnější svět násilím. Poté, co se jim podařilo uprchnout, byl dopaden a uvězněn. O dvacet let později už Helena žije se svým manželem a dcerou běžným, téměř idylickým životem. Iluze se jí se rozplyne ve chvíli, kdy se v médiích objeví zpráva, že Král bažin uprchl z vězení…

Drama/Thriller. USA, 2023, 108 min. Režie: Neil Burger. Hrají: Ben Mendelsohn, Daisy Ridleyová, Garrett Hedlund, Gil Birmingham, Brooklynn Princeová, Caren Pistoriusová, Chris Violette, Joshua Peace, Imali Pereraová, Joey Carson.

Trailer Dcera divočinyVideo: CinemArt

Otec a syn

Píše se rok 1917. Bakary Diallo (Omar Sy) narukuje do francouzské armády, aby se připojil ke svému sedmnáctiletému synovi Thiernovi (Alassane Diong), který byl odvlečen do armády násilím. Otec a syn jsou posláni na frontu, aby se společně postavili válce. Thierno, povzbuzen nadšením svého velícího důstojníka, který ho chce vzít do samého ohniska boje, se osamostatní a naučí se být mužem, zatímco Bakary dělá vše pro to, aby ho vytáhl z bojů a přivedl živého a zdravého zpět domů.

Válečný. Francie, 2022, 99 min. Režie: Mathieu Vadepied. Hrají: Omar Sy, Jonas Bloquet, Alassane Diong, Oumar Sey, Alassane Sy, Anthony Paliotti, François Chattot, Ali Damiche, Bamar Kane, Malang Sonko.

Trailer k filmu Otec a synVideo: Pilot Film

Perinbaba a dva světy

Lukáš, syn Alžběty a Jakuba z kultovní pohádky Perinbaba, se rozhodne vydat do světa na zkušenou. Touží najít pravou lásku a své vlastní štěstí. Od počátku jeho putování mu tu a tam pomůže najít správnou cestu hodná Perinbaba, zatímco smrtka Zubatá se mu snaží škodit a klade mu do cesty nebezpečné nástrahy. Brzy najde chytrého psa Ucha a společně se vydají nalézt bájnou zemi hojnosti, která podle pověstí leží za sedmero horami a sedmero moři až na samém konci světa.

Pohádka. Slovensko/Česko, 2023, 107 min. Režie: Juraj Jakubisko. Hrají: Lukáš Frlajs, Ivan Romančík st., René Štúr, Sabina Skalická, Daniel Nekonečný, Petra Kolevská, Ľudmila Swanová, Lívia Bielovič, Ľubomír Paulovič.

Trailer Perinbaba a dva světyVideo: Bontonfilm

Šťastné a krvavé

Bill, jeho manželka a dvě dospívající děti jsou prototypem naivní americké rodinky. Když Bill zdědí po strýci starou horskou usedlost v Norsku, nadšeně se před Vánocemi stěhují do nového domova s vyhlídkou přeměnit ho na výdělečný podnik… Jenže každý rodilý Seveřan ví, že správná skandinávská usedlost má stodolu a v ní samozřejmě žije prastarý elf, který má rád svůj klid. Existují přísná pravidla, jak udržet stodolního skřeta šťastného, aby neškodil.

Komedie/Horor. Norsko/Finsko, 2023, 100 min. Režie: Magnus Martens. Hrají: Martin Starr, Amrita Achariaová, Zoe Winter-Hansenová, Townes Bunner, Jeppe Beck Laursen, Henriette Steenstrupová, Calle Hellevang Larsen.

Trailer Šťastné a krvavéVideo: Bioscop

Pohádkové loučení Juraje Jakubiska: Perinbaba a dva světy míří do kin, objeví se i Giulietta Masina

Film

Festival francouzského filmu: Otec a syn. Černí vojáci ve službách Francie, oběti 1. světové války

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám