Hlavní obsah

Pohádkové loučení Juraje Jakubiska: Perinbaba a dva světy míří do kin, objeví se i Giulietta Masina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední film režiséra Juraje Jakubiska (1938-2023), jeho výpravná a očekávaná Perinbaba a dva světy vstoupí do kin 7. prosince 2023. Příběh je pevně propojený se zimou. Perinbaba totiž znamená „Peřinová bába“, jež posílá na zem sníh v podobě peří ze svých duchen. Tvůrci v pátek zveřejnili trailer snímku, který se dokončoval řadu let.

Trailer Perinbaba a dva světyVideo: Bontonfilm

 
Článek

Pohádka je pokračováním kultovní Perinbaby, která měla premiéru 1. října 1985 a která se dávno na Slovensku stala vánoční klasikou.

„V příběhu je hlavní fantazie, humor a poezie. Hlavní hrdina Lukáš, syn Jakuba a Alžběty, se vydá do světa hledat štěstí a lásku,“ přibližoval nový film sám Jakubisko s tím, že se mu do pokračování původně moc nechtělo.

Foto: Pipo Fernandez

Juraj Jakubisko

„Po celou tu dobu jsem dostával od diváků dopisy, abych natočil pokračování. Dlouho jsem váhal. Po třiceti letech jsem se rozhodl natočit pokračování, ale s jiným příběhem. Perinbabu a dva světy. Sen ve snu, příběh v příběhu. Protože vždy máme možnost si jeden ze dvou světů vybrat. Zázraky se nestávají jen ve snech, ale i v životě. Pokud totiž po něčem toužíme, splní se nám to,“ vysvětloval před lety, proč se nakonec rozhodl vrátit na plátna svou kultovní postavu.

Návrat Perinbaby Masiny

Uvedení pohádky do kin se odkládalo několik let. Do plánů mimo jiné vstoupila pandemie. „Juraj celý film dodělal, stále se k němu vracel a vylepšoval, dohlížel na náročné trikové sekvence, nechtěl nám ho tu nechat nedokončený,“ uvedla jeho manželka Deana Horváthová-Jakubisková.

V příběhu se mimo jiné znovu vrátí jak Perinbaba, tak i populární Zubatá. Díky nejnovějším technologiím se na plátně objeví nejen stěžejní postava, ale také původní představitelka Perinbaby Giulietta Masina (1921-1994).

Juraj a Deana Jakubiskovi: Někdo seshora nám požehnal

Styl

Zubatou ztvárnila v pokračování česká herečka Darija Pavlovičová. Pozorní diváci ale v několika záběrech odhalí i tehdejší představitelku, výraznou herečku Valérii Kaplanovou.

Premiéry se nedožil ani Žbirka

Pohádka Perinbaba a dva světy s sebou přinese rovněž jednu hudební nostalgii. Před několika lety inspirovala k písni Slovenská Mekyho Žbirku (1952-2021), společný videoklip k písni a filmu má na YouTube přes 3,2 miliónu zhlédnutí.

Foto: archiv umělců

Miro Žbirka a Juraj Jakubisko se střetli při práci na filmu.

„Jsem velký fanoušek Juraje Jakubiska,“ svěřil se kdysi Žbirka. „Jeho tvorbu sleduji odjakživa a vážím si i našeho přátelství. S každým novým filmem jsem zvědavý, čím mě zase překvapí. Teď mě překvapil, když mi ukázal nadpozemské záběry z nové pohádky a sám vymyslel klip k mojí, teď už vlastně ´naší´ skladbě Slovenská,“ dodal při zveřejnění skladby.

Perinbaba a dva světy
Pohádka, Slovensko, 2023
Režie a scénář: Juraj Jakubisko
Hudba: Ondřej Soukup, Jan Jirásek
Hrají: Lukáš Frlajs, Ivan Romančík st., René Štúr, Sabina Skalická, Daniel Nekonečný, Petra Kolevská, Ľudmila Swanová, Lívia Bielovič, Ľubomír Paulovič, Andrea Verešová, Giulietta Masina (a.z.)
Premiéra: 7. prosince 2023

Zemřel Juraj Jakubisko

Kultura

Zavřete oči, abyste lépe viděli. Ohlédnutí za Jurajem Jakubiskem

SALON

Může se vám hodit na Zboží.cz: Perinbaba

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám