Hlavní obsah

EXKLUZIVNĚ. Poslední rozhovor Vaša Patejdla pro Elán: Člověk nemusí jezdit v limuzíně, aby žil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než měsíc po smrti Vaša Patejdla (1954–2023) zveřejnila jeho domovská skupina Elán poslední rozhovor s ním. Vznikl letos v březnu v Bratislavě. Patejdl v něm mluví mimo jiné o své fyzické kondici, Elánu, covidu, hudbě nebo plánovaných oslavách narozenin. Novinky.cz jej se souhlasem kapely exkluzivně zveřejňují.

Vašo Patejdl – poslední rozhovorVideo: .Elán

 
Článek

„Ahoj, kamarádi, zveřejňujeme poslední autentický rozhovor s naším Vašem, který pro nás natočil 28. března 2023 v rámci společného focení pro dnes již vyprodané koncerty Elán 70. Videorozhovor je dlouhý 18 minut. Je bez úprav, v původní podobě. Náš Vašo s námi na věky!“ uvedla k publikovanému interview kapela.

Cítím se dobře

Patejdl se mimo jiné redaktorce, která jej zpovídá, svěřuje, jak se cítí: „Cítím se přiměřeně svému věku,“ říká. Svěřuje se i s tím, co dělal v posledních letech, včetně doby covidu. Ten mu, jak podotýká, úplně změnil život. „Nekoncertoval ani Elán,“ zmiňuje s tím, že během „volna“ procházel svůj archiv, který si uklidil, a začal pracovat na dalších svých věcech.

Doplňuje, že mu Elán většinou chybí – hlavně v době, kdy nemá co dělat. Ovšem ukončení vystupování považuje za rozumnou věc. „Když člověk zestárne, některé věci skončí,“ podotýká ke konci legendární kapely v roce 2018 a vysvětluje, že o všem rozhodl Jožo Ráž.

Ostatní mu ale dali za pravdu. Podle něj je stále krásné, že jejich hudba pokračuje, že jejich hity znějí dál: „Elán stále žije. Doufám, že Elán bude stále žít.“

Ráž & Patejdl

Jožo Ráž a Vašo Patejdl vtiskli jako autoři i interpreti své skupině Elán naprosto osobitý tvůrčí i interpretační rukopis. Již v osmdesátých letech představili písničky, v nichž byly nakažlivě melodické linky jak v refrénech, tak ve slokách. Oba je pak coby zpěváci kapely prezentovali způsobem, který u nás do té doby nebyl obvyklý. Byla to skupina Elán, která tehdy zpívání fistulí popularizovala, dokonce je pojala za vlastní.

Patejdl se také výrazně prosadil na sólové dráze. Jeho písničky samozřejmě hudební řeč Elánu velmi evokují. Pěvecký výraz je ale natolik osobitý, že mu pomohl stát se jak vyhledávaným autorem, tak oblíbeným interpretem. Jeho krásný zastřený hlas mimořádně dobře vyznívá také v baladách.

Ráž je v Elánu výrazný frontman, jenž na sebe často upozorňuje i svými výroky a tvrdohlavostí. Je pozoruhodné, že si své hlasové charisma zachoval i po vážném úrazu.

jaš, Právo

Redaktorce přiznává i to, že ač ho hudba desítky let živí, poslouchá ji ve volném čase nyní jen sporadicky, nejčastěji v autě, kde ho nabídka rozhlasových stanic často irituje. Nemá tedy dávno ani jednu oblíbenou, kterou by „poslouchal od rána do večera“.

Popsaný stav považuje – vzhledem k věku – za přirozený: „Dnes nechápu, že můj patnáctiletý syn poslouchá muziku od rána do večera… Ale nebýval jsem jiný.“ Se smíchem podotýká, že většinou lidi, jež jeho syn poslouchá, ani nezná.

Oslavy narozenin

V rozhovoru také přiznává, že se na sedmdesátku, kterou by oslavil příští rok v říjnu, vlastně netěší: „Ne že bych to bral tragicky… Ale v poslední době si člověk uvědomuje, že je život konečný, což jsem si před deseti lety neuvědomoval… Snažím se, abych vstoupil do klubu sedmdesátníků i osmdesátníků.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Členové skupiny Elán (zleva Jožo Ráž, Ján Baláž a Vašo Patejdl) se zúčastnili 27. března 2019 tiskové konference k plánovanému uvedení nového muzikálu Voda nad vodou, který od 5. září 2019 uvede divadlo Kalich

Zmínil, že je celkově „protioslavový“, i to, že společnou oslavu kulatin plánuje s Jožem Rážem, který se narodil také na podzim. A jak jinak než na koncertu Elánu, který se plánoval na září 2024 do Prahy.

Elán se opět vrátí. V roce 2024 vystoupí v Praze i Bratislavě

Kultura

„Žiju svůj sen,“ svěřuje se. V žertu rovněž následně zmíní, že je již pět let důchodcem a po Praze, kde dlouhé roky žije, jezdí rád metrem zdarma: „Naučil jsem se žít jako důchodce… Důležité ovšem je, aby hlava stále pracovala… Člověk nemusí jezdit v limuzíně, aby žil.“

Rodina a přátelé se rozloučili s Vašem Patejdlem. Dorazili kolegové muzikanti i Andrej Babiš

Kultura

Zemřel Vašo Patejdl

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám