Hlavní obsah

Zemřel Vašo Patejdl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po krátké a těžké nemoci zemřel slovenský zpěvák, klávesista a textař Vašo Patejdl, člen skupiny Elán. Bylo mu 68 let. Skupina to oznámila na sociálních sítích.

Foto: Warner Music

Zemřel slovenský zpěvák, hudebník a textař Vašo Patejdl

Článek

„S nekonečnou bolestí a prázdnotou v našich srdcích vám oznamujeme, že dnes, 19. srpna 2023, nás v nočních hodinách po krátké a těžké nemoci navždy opustil mimořádný a vzácný člověk, náš celoživotní přítel, výjimečný a geniální hudebník a hudební skladatel megahitů světové úrovně Vašo Patejdl,“ napsal Elán na Facebooku.

České kořeny

Patejdl byl oblíbeným umělcem i v Česku, ostatně narodil se v roce 1954 Karlových Varech a jeho otec byl Čech. Známým byl nejen díky svému dlouholetému účinkování ve skupině Elán, ale i pro svou sólovou tvorbu.

První kapelu založil už na základní škole. Hudbu, konkrétně skladbu, vystudoval na VŠMU v Bratislavě. Když v roce 1969 vznikal Elán, byl jedním ze zakládajících členů. Ze skupiny odešel v roce 1985 a rozjel úspěšnou sólovou dráhu ve spolupráci s textařem Ľubošem Zemanem. Sám za sebe vyhrál v roce 1987 Bratislavskou lyru s písní Umenie žiť; už o dva roky dříve byl stříbrný se skladbou Chlapčenský úsmev.

V roce 1996 se do Elánu vrátil a postavil se opět za klávesy. Kapela plánovala na příští rok dva koncerty v Praze a Bratislavě v rámci akce Elán 70 k příležitosti 70. narozenin Patejdla a frontmana Joža Ráže. Naposled přitom hráli v roce 2018, kdy také vyprodali pražskou O2 arénu.

Autor řady hitů

Patejdl je autorem mnoha hitů; kromě Elánu se podílel i na písních jiných interpretů. Jeho podpis nese například megahit Po schodoch Richarda Müllera. Patejdlovy písně zpívaly Marika Gombitová, Beáta Dubasová, ale i Heidi Janků. Skládal také pro film, například písně pro snímek Fontána pre Zuzanu z roku 1985 a jeho dvě pozdější pokračování.

Jeho hity se hrávaly a stále hrají mimo jiné v muzikálech, které uvádí Divadlo Kalich. Naposledy se tam muzikanti Elánu sešli na jaře, aby pokřtili CD, na nějž se vešlo devatenáct hitů. Bonusem byla píseň složená přímo pro muzikál, Vinný aj nevinný v podání Jožo Ráže.

Osobnosti vzpomínají na Vaša Patejdla

Kultura

Vašo Patejdl také plánoval v české metropoli vlastní vánoční koncert. I ten se měl odehrát v pražském Divadle Kalich, a to v prosinci. Lístky na něj se začaly prodávat v březnu. Byl téměř okamžitě vyprodaný.

Další dvě desítky koncertů plánoval odehrát napříč Českem a Slovenskem na podzim, uvádějí jeho oficiální webové stránky.

Vašo Patejdl o prvních letech Elánu: Cvičili a hráli jsme od rána do večera

Kultura

Elán se opět vrátí. V roce 2024 vystoupí v Praze i Bratislavě

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám