Hlavní obsah

Rodina a přátelé se rozloučili s Vašem Patejdlem. Dorazili kolegové muzikanti i Andrej Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V bazilice Nanebevzetí Panny Marie na pražském Strahově proběhlo poslední rozloučení se spoluzakladatelem hudební skupiny Elán Vašo Patejdlem. Slovenský zpěvák, klávesista a textař zemřel v sobotu 19. srpna. Rodina se vzápětí rozhodla, že smuteční obřad bude veřejný. Zúčastnily se ho stovky lidí.

Živě: Rodina a přátelé se loučí s Vašem PatejdlemVideo: Novinky

 
Článek

Ke smutečním hostům patřili muzikanti, zpěváci, herci, sportovci i politici. Patřili k nim kolegové z branže Petr Janda, Zdeněk Merta, ale také šéf ANO Andrej Babiš.

Rozloučení s muzikantem přímo v bazilice pak zahájila píseň Voda, čo ma drží nad vodou v podání houslisty Pavla Šporcla. Patejdl k ní napsal hudbu, text je dílem básníka Jozefa Urbana. Skladba vznikla pro třetí pokračování filmu Fontána pre Zuzanu. Stala se následně i jedním z hitů skupiny Elán.

Následovaly další písně, na nichž se Patejdl autorsky podílel. Smuteční obřad trval zhruba hodinu. Po třetí odpoledne skončil odvozem těla z baziliky, což symbolicky doprovodila další jeho hudba i vyzvánění zvonů.

Veřejné rozloučení

„Vašo si nesmírně vážil svých přátel, ale i fanoušků a příznivců. Možnost rozloučit se s ním tak budou mít jak jeho nejbližší a kolegové, tak i široká veřejnost, pro kterou bude vyhrazen prostor na nádvoří Strahovského kláštera,“ uvedla již dříve Miluše Patejdlová.

Na místě bude k dispozici také kondolenční kniha. Ta se po smutečním obřadu přemístí na první zářijový týden do pražského Divadla Kalich, s nímž umělec v posledních letech hojně spolupracoval. Ostatně v Praze také dlouhodobě žil.

Zemřel Vašo Patejdl

Kultura

Osobnosti vzpomínají na Vaša Patejdla

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám