Hlavní obsah

Clapton, Gabriel a další podpořili Waterse v petici. Usilují o zrušení zákazu jeho vystoupení v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internetu vznikla petice, která má zvrátit rozhodnutí zakazující Rogeru Watersovi vystoupit v německém Frankfurtu. Bývalý člen britské skupiny Pink Floyd tam měl koncertovat 28. května v rámci svého turné This Is Not a Drill. Dosud ji podepsalo téměř dvacet tisíc lidí.

Foto: Milan Malíček , Právo

Do České republiky Roger Waters přijede.

Článek

Koncert však byl úředníky městské rady po obvinění hudebníka z antisemitismu zrušen. Šedesát procent akcií sálu Festhalle, kde se měl konat, je totiž v držení města.

Nová petice ale nyní získává velkou popularitu. Ukazuje se, že téměř osmdesátiletý bývalý zpěvák a baskytarista Pink Floyd se může spolehnout na podporu mnoha výrazných kolegů. Web Nme.com uvádí, že ji podepsali ji mimo jiné britští hudebníci Eric Clapton, Brian Eno, Peter Gabriel a Nick Mason či americký kytarista Tom Morello.

Spor o zákazy

Petice se týká i Watersova vystoupení 21. května v Mnichově, které bylo zpochybněno. Hudebník na to konto oznámil, že jeho právníci by rádi vyvrátili na něj namířené mylné teze odkazem na zákonná ustanovení.

Petici na podporu Waterse iniciovala americká komička a politická komentátorka Katie Halperová, které se nelíbily kroky, jež byly v Německu provedeny. Dosud ji podepsalo více než deset tisíc lidí.

Mimo jiné v ní stojí: „Představitelé v Německu, organizátoři koncertů a hudební platformy nesmějí podlehnout tlaku jednotlivců a skupin, kteří by raději nechali Watersovu hudbu odstranit, než aby se zabývali problémy, na které upozorňuje.“

V Praze dvakrát

Připomeňme, že Waters popudil mnohé lidi ve chvíli, kdy ve válce na Ukrajině začal hájit Rusko a prezidenta Vladimira Putina. Manželka Davida Gilmoura Polly Samsonová ho dokonce nazvala Putinovým obhájcem.

Anketa

Považujete zákazy směřované vůči Rogeru Watersovi za oprávněné?
Ano
59,1 %
Ne
38,4 %
Neřeším to
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4984 čtenářů.

V prohlášení na svých internetových stránkách Waters nedávno důrazně odsoudil kroky německých politiků a dodal, že nemá v plánu vyloučit Německo ze svého turné This Is Not a Drill, které začalo o minulém víkendu v Portugalsku. V Praze vystoupí dvakrát, 24. a 25. května v O2 areně.

Roger Waters hájil ruskou invazi před Radou bezpečnosti OSN

Válka na Ukrajině

Roger Waters v Polsku nevystoupí. Nechtějí ho tam kvůli jeho postojům k válce

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám