Hlavní obsah

Zdrogovaný žárlivec brutálně ubil družku v Budějovicích, dostal 16,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Krajský soud v Českých Budějovicích poslal v pátek na 16,5 roku do vězení recidivistu Petra Bakaláře (34) za vraždu družky a další trestné činy jako ublížení na zdraví a nebezpečné vyhrožování. Na svobodu se nedostane ani po odpykání trestu, protože mu soud nařídil také zabezpečovací detenci. Rozsudek zatím nenabyl právní moci.

Foto: Pavel Orholz

Petr Bakalář u Krajského soudu v Českých Budějovicích

Článek

Recidivista Bakalář byl již v minulosti osmkrát soudně trestán a nyní byl v podmínce. Podle soudce Jaromíra Hájka bylo jedinou polehčující okolností pro obžalovaného prohlášení viny. „Žádná jiná okolnost mu však neulehčuje,“ podotkl Hájek.

K vraždě došlo loni v noci z 8. na 9. března, když Bakalář podle obžaloby napadl ženu v bývalém drážním domku v Českých Budějovicích. Údajně přistihl svou družku při nevěře a nejdříve zaútočil na milence. Pak se pustil do přítelkyně, která čelila brutálnímu útoku, když ji mlátil pěstmi do obličeje i těla, kopal do ní, vláčel ji po zemi, zapaloval jí vlasy, a když ležela na zemi, začal po ní šlapat.

Žena utrpěla několik zlomenin kostí v obličeji, zlomeniny žeber a mnoho tržných ran a oděrek. Zemřela na otok mozku. Nakonec ji začal oživovat a zavolal sanitku.

Vzhledem k tomu, že se Bakalář ke všem skutkům přiznal, týkalo se dokazování především jeho osobnosti. Spouštěčem agresivity je u Bakaláře alkohol, marihuana i pervitin. Neúspěšně se pokoušel léčit i v protialkoholní léčebně.

Loni přibylo vražd. Roste napětí ve společnosti, varuje policie

Krimi

Trest padl i za další trestné činy, kdy měl v několika případech napadnout lidi v Českých Budějovicích. Obžaloba se týká ublížení na zdraví, nebezpečného vyhrožování, výtržnictví, omezování osobní svobody i poškozování cizí věci.

Vraždu ani další útoky si kvůli drogám nebo alkoholu moc nepamatuje. „Když se napiju, zahulím si, mám okno, pak nevím, co dělám. Mám hodně dluhů i exekucí,“ konstatoval také Bakalář, který žil dlouho i na ulici a živil se příležitostně zednickými pracemi.

Podle soudních znalců z oboru psychiatrie a psychologie Jana Tučka a Václava Šnorka je jeho návrat do společnosti téměř nemožný.

„Resocializace je prakticky nemožná. Pravděpodobnost recidivy je velmi vysoká, a proto navrhujeme zabezpečovací detenci,“ shodli se oba znalci a soud s jejich závěry souhlasil. 

Verdikt zatím není pravomocný. Státní zástupce se sice vzdal na místě možnosti odvolání, obhájce obžalovaného si ale ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Vražda u Frýdku-Místku: Tělo našli v odpadní jímce

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám