Hlavní obsah

Řidička, která se dvěma promile v krvi zabila policistu, vyfasovala 13 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za zběsilou jízdu v opilosti a následnou dopravní nehodu, při které zahynul policista, má Jitka Rudović (41) strávit 13 let za mřížemi. Pražský městský soud ženu ve středu uznal vinnou z obecného ohrožení. Rudović se řítila Prahou se dvěma promile v krvi a ohrozila nejméně 18 lidí. Soud ženě také zakázal 10 let řídit. Verdikt není pravomocný, obhajoba si ponechala lhůtu pro případné odvolání.

Obžalovaná Jitka Rudović vchází do soudní síněVideo: Novinky

 
Článek

„O vině paní obžalované nemá soud žádných pochybností,“ uvedla soudkyně Vlasta Langhammerová. „Obžalovaná sedla do svého vozidla – byla zkušenou řidičkou, řídila 20 let – a soud nemá vůbec žádných pochybností o tom, že věděla velmi dobře, co dělá,“ pokračovala soudkyně.

„Jako každému malému dítěti v této zemi muselo i paní obžalované být natolik jasné, že nesmí za volant sednou poté, co požila alkohol,“ dodala.

Soud do trestu promítá i to, že nejen paní obžalovaná, ale všichni v této zemi by si měli být vědomi, že řídit vozidlo pod vlivem alkoholu je zcela nepřijatelné!
Vlasta Langhammerová, soudkyně Pražského městského soudu

„Řítila se poté silnicí naprosto nekontrolovatelnou rychlostí. Ta jízda byla naprosto živelní a naprostou náhodou a shodou okolností došlo k tomu, že byla schopná ujet vzdálenost nejméně jeden a půl kilometru rychlostí 191 až 241 kilometrů v hodině,“ pokračovala dále soudkyně. Zároveň smetla ze stolu návrhy obhajoby, aby se zjistilo, kolik přesně a jakou mírou Rudović ohrozila ostatní auta.

Langhammerová také podotkla, že spekulovat o tom, jestli byl policista řádně připoután, či zda a jak se v autě pohyboval či seděl, jak se původně Rudović a její obhájce snažili, je naprostý nesmysl.

Soudkyně: 8 let je málo

Soudkyně také připomněla, že Rudović svým autem zdemolovala policejní auto takovým způsobem, že posunula zadní kola o více než půl metru dopředu. Do policejního auta Rudović podle znalců vrazila rychlostí 199 kilometru za hodinu.

Podle soudkyně byl návrh státního zástupce potrestat Rudović osmi lety vězení nepřiměřeně mírný. Pro obžalovanou totiž podle ní hovoří pouze jediná polehčující okolnost, a sice dosavadní bezúhonnost. Všechny ostatní byly vůči Rudović negativní, jako například totální absence sebereflexe.

„Soud do trestu promítá i to, že nejen paní obžalovaná, ale všichni v této zemi by si měli být vědomi, že řídit vozidlo pod vlivem alkoholu je zcela nepřijatelné!“ uzavřela odůvodnění verdiktu soudkyně.

Soud otevřel nehodu opilé řidičky, při které zemřel policista

Krimi

Rudović předloni v červenci nasedla do vozu s více než dvěma promile alkoholu v krvi, a i přesto, že hned zkraje jízdy z Vyšehradu na Pankrác urazila stojícímu autu zrcátko, pokračovala v cestě Prahou. Její rychlost místy přesahovala 240 km/h a podle obžaloby nedokázala udržet auto ve svém jízdním pruhu.

Alkohol a kokain

Na frekventované ulici 5. května, v úseku, kde je povolená maximální rychlost 80 km/h, se podle státního zástupce řítila minimálně stodevadesátikilometrovou rychlostí. Rudović při přejíždění z levého do prostředního pruhu vrazila do zadní části policejního auta, ve kterém seděla tříčlenná osádka. Vůz odhodila do svodidel. Na místě zahynul 31letý policista z Moravskoslezského kraje, který v Praze pomáhal svým kolegům.

Rudović svou opileckou jízdu nijak nepopírala, nicméně tvrdila, že si většinu nepamatuje. Před usednutím za volant prý vypila tři lahve vína a lahev vodky poté, co se pohádala s manželem, který údajně flirtoval s jinou ženou u smíchovského bazénu, kde trávili odpoledne. Znalci u ní také zjistili stopové zbytky kokainu.

Případ původně projednával Obvodní soud pro Prahu 4, ten ale dospěl k názoru, že by nemuselo jít „pouze“ o usmrcení z nedbalosti, ale případně i o obecné ohrožení. Změnu právní kvalifikace připustil následně pražský vrchní soud a postoupil případ městskému soudu, který případ projednával od začátku.

Vypila jsem láhev vína a panáky vodky. Řidička přiznala nehodu, kterou nepřežil policista

Krimi

Státní zástupce Petr Boš pro Rudović v pondělí navrhoval osmiletý trest vězení, tedy trest na samé spodní hranici zákonné trestní sazby za obecné ohrožení.

„Nepochybně byla pod silným vlivem alkoholu. Neskutečnou rychlostí se na místě, kde je povolená rychlost 80 kilometrů za hodinu, řítila po relativně prázdné silnici. Víme, že ulice 5. května dokáže vypadat podstatně plněji. Následky tak mohly být horší,“ podotkl Boš v pondělí. „Svým způsobem tu jízdu zvládala. Buď je to skutečně zdatná řidička, nebo je to osoba zvyklá na podstatně vyšší míru alkoholu, než sama uvádí,“ dodal.

Žalobce chce přes osm let vězení pro ženu, která při nehodě zabila policistu

Krimi

Rodina zemřelého a zranění policisté po ženě požadovali necelé tři miliony korun, část peněz už jim uhradila. Zesnulý policista byl in memoriam povýšen na praporčíka.

Reklama

Výběr článků

Načítám