Hlavní obsah

Zmasakrování učitele mačetou v Praze předcházel studijní neúspěch učně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podezřelým ze smrtelného útoku na učitele Středního odborného učiliště v Ohradní ulici v Praze 4 je jeho žák, potvrdil ministr školství Petr Gazdík (STAN) poté, co školu navštívil. Žák měl podle policie s učitelem konflikt, ve středu měl studijní neúspěch, dodal ministr. Podle policie student na muže zaútočil v kabinetu.

Pátrací akce u osady JarovVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„K činu došlo o přestávce v kabinetu vyučujícího, přičemž podezřelým je 19letý český student. Motivem jeho jednání měl být spor, který s učitelem měl. V době zadržení nebyl podezřelý ani pod vlivem alkoholu, ani pod vlivem drog,“ sdělil policejní mluvčí Jan Rybanský.

Podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) šlo o konflikt ohledně prospěchu nebo zkoušení.

Útočník zabil mačetou učitele ve škole v Praze, policie zadržela učně

Krimi

„Včera (ve středu) měl student patrně studijní neúspěch,“ sdělil Gazdík novinářům. „Je to něco, co se nemělo stát,“ řekl viditelně dojatý ministr, který sám působil jako učitel na základní škole.

Zda byl útok plánovaný, podle něj nikdo neumí říct. Vyjádřil také upřímnou soustrast všem pozůstalým.

O jaký neúspěch konkrétně mělo jít, ministr neupřesnil.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr školství Petr Gazdík (STAN)

Útočník učitele napadl mačetou kolem poledne v budově školy, policie ho zadržela. Obětí je podle ředitele učiliště Karla Dvořáka, který je zároveň předsedou Sdružení učňovských zařízení v ČR, dlouholetý pedagogický pracovník.

Škola je vyklizená, se žáky i zaměstnanci školy bude pracovat psycholog, sdělil ČTK mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Neznámý pachatel zaútočil ve škole.Video: Aktu.cz

Policejní mluvčí řekl novinářům, že po dokončení vyšetřování ve škole by se učiliště mohlo znovu otevřít v pátek.

Školy jsou nyní podle Gazdíka z hlediska bezpečnosti vybaveny dostatečně, smrtelné napadení učitele žákem je potřeba vyhodnotit hlubší analýzou.

„Může to být výsledek covidu, může to být důsledek mnoha dalších věcí. Tento případ bohužel nechvalně vejde do dějin českého školství,“ dodal ministr s odkazem na epidemii koronaviru, která výrazně omezila provoz českých škol.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté hlídají místo, kde byly nalezeny osobní věci podezřelého.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám