Hlavní obsah

Vrah nezletilého syna z Klatovska půjde do detence, potvrdil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Muž, který letos v březnu zavraždil v Dešenicích na Klatovsku svého čtrnáctiletého syna, půjde do zabezpečovací detence. Pražský vrchní soud zamítl jeho stížnost. Podle dřívějšího znaleckého posudku byl muž v době činu nepříčetný a nedokázal rozlišit nebezpečnost svého jednání ani ho ovládat. Proto není za svůj skutek trestně odpovědný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Mohu potvrdit, že jsme 21. listopadu v neveřejném zasedání rozhodli o stížnosti posuzovaného,“ informovala v pondělí mluvčí vrchního soudu Kateřina Kolářová s tím, že k usnesení nemůže sdělit nic bližšího, protože soud jej odeslal teprve minulý pátek.

O umístění šestačtyřicetiletého muže do detenčního ústavu rozhodl v říjnu plzeňský krajský soud. Vyhověl tak návrhu státního zástupce. Znalkyně totiž označila další mužův pobyt na svobodě za „časovanou bombu“ a jeho další chování jako zcela nevyzpytatelné.

Vražda v městysu Dešenice se stala 15. března. Muž ubodal svého syna doma v den jeho 14. narozenin, zasadil mu desítky ran do obličeje, krku a hrudníku. Poté vyskočil z okna v prvním patře.

Vražedkyně studenta ze Žďáru zůstane v detenci

Krimi

Neléčitelná duševní porucha

Chlapci už záchranáři nedokázali pomoci, muže převezl vrtulník do nemocnice s poraněním mozku. Policie ho následně obvinila z vraždy a soud ho poslal do vazby, v červenci ale kriminalisté na základě psychiatrického posudku stíhání zastavili a muž putoval do Psychiatrické nemocnice v Dobřanech.

Kvůli poranění se u něj totiž vyvinula duševní porucha - organický psychosyndrom. Podle znalkyně je to nevratná a neléčitelná změna.

Zabezpečovací detence je ústav s vězeňským režimem. Setrvání v něm přezkoumává v pravidelných intervalech soud. Muž se u plzeňského soudu domáhal zejména toho, aby mu lékaři nedávali žádné léky ani injekce. Protože tento slib nedostal, podal si proti rozhodnutí o umístění do detence stížnost.

Syn byl ubodán v den svých 14. narozenin. Soud poslal nepříčetného otce do detence

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám