Hlavní obsah

Ukázal pistoli a chtěl klíče od 20 let starého auta. Za loupež si kuchař odsedí 3,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo krátce po desáté večer, když čtyřicetiletý Martin V. přijel z práce do svého bydliště. Před domem v plzeňské Partyzánské ulici si ještě sedl na lavičku a zapálil cigaretu. Další minuty už připomínaly spíše filmovou gangsterku, na jejímž konci přišel o své auto. Klíčky od 20 let staré octavie totiž ze strachu o život odevzdal muži, který si o ně řekl a přitom ukazoval na pistoli v ledvince.

Jan Ocelka u Okresního soudu v PlzniVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Za loupež z května 2021 poslal ve čtvrtek plzeňský okresní soud Jana Ocelku (25) na 3,5 roku do vězení. „Nepamatuji si to. Ale pokud jsem to udělal, tak se chci omluvit. Nejsem zlý člověk,“ uvedl před soudem kuchař z Lipníku nad Bečvou.

Ten vozidlo po pár kilometrech odstavil a utekl před policisty, kteří už mu byli v patách. Zadržet se ho podařilo letos v červenci při namátkové silniční kontrole v Oseku u Rokycan.

Usvědčila ho pachová stopa

„Důkazy o vině obžalovaného jsou přesvědčivé. Jde zejména o jeho pachovou stopu v odcizeném automobilu. Dále jej poškozený poznal při rekognici,“ uvedla předsedkyně senátu Miriam Kantorová. Podle ní je nepodmíněný trest za spáchaný čin namístě. „Obžalovaný má kriminální minulost,“ zdůvodnil a rozhodnutí.

Okradený muž před soudem přiznal, že měl hodně velký strach.

Muž nastoupil do auta k ženě s dítětem. Donutil je vystoupit a ujel

Krimi

„Dobrovolně bych mu klíčky jen tak na požádání nedal. Ta zbraň mě fakt vylekala. Ještě na ní držel ruku tak, že mohl okamžitě střílet. Navíc jsem si všiml, že má natažený kohoutek. Byl jsem v šoku a rozhodně jsem nechtěl nijak vzdorovat,“ vypovídal Martin V.

Podle jeho slov byl obžalovaný schovaný za stromem asi dva metry od lavičky.

„Já jsem ho zpočátku vůbec neregistroval do doby, než na mě zavolal, abych šel k němu. Myslel jsem si, že mi chce nabízet nějaké věci k prodeji,“ popisoval svědek, co předcházelo samotnému incidentu.

„Pořád mě k sobě lákal, až už mi to lezlo na nerv y, a poslal jsem ho do patřičných mezí, “ pokračoval v líčení dramatického příběhu.

Právě v tom okamžiku ale nastal v celém ději zásadní zlom. „Přišel ke mně a začal nadávat, že jsem drzý a co si to k němu dovoluji. Pak otevřel ledvinku a byla v ní pistole,“ uvedl ve výpovědi před soudem Martin V.

Víš, co to je?

„Vzápětí mi položil otázku, jestli vím, co to je, a zároveň po mně chtěl ihned klíče od auta. Vzal si je a zeptal se, jestli jsem v pořádku,“ pokračoval Martin V., který šel opatrně ke vchodovým dveřím a zazvonil na manželku.

„V tu chvíli jsem měl obavy, aby si neuvědomil, že mám u sebe mobilní telefon a můžu zavolat pomoc. Raději jsem počkal, až budu v domě, a hned ve výtahu jsem zavolal na tísňovou linku.“

Celé to přepadení vnímal jako zvláštní. „Sebere mi v podstatě starou šunku, nechtěl ani peněženku a nechá mi mobil. Nedává to vůbec smysl,“ řekl muž u soudu.

Mladý recidivista málem vyrazil žebrákovi v Brně oko

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám