Hlavní obsah

Mladý recidivista málem vyrazil žebrákovi v Brně oko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli je mu teprve dvacet let, jeho trestní rejstřík je už tak popsaný, že by se za něj nemusel stydět ani leckterý starý kriminálník. Dvě odsouzení soudem pro mládež pro loupež a výtržnictví, těsně po dosažení zletilosti další trest za krádež a poškození cizí věci. K tomu je potřeba přičíst pestrou paletu užívaných drog.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Poučení nepřišlo. Mladík bezdůvodně napadl žebráka v Brně, praštil ho teleskopickým obuškem do oka. Jen díky velkému štěstí napadený ne­oslepl. Brněnský krajský soud za pokus o těžké ublížení na zdraví a výtržnictví poslal mladíka na šest let do vězení.

Mladík naposledy opustil brány věznice na konci ledna 2023. Po měsíci na svobodě už byl v policejní cele, protože na začátku března zaútočil v obchodním centru Letmo naproti brněnskému hlavnímu nádraží na muže, který tam přišel žebrat. Žebráka praštil do hlavy jen proto, že se domníval, že mu ukradl kolo.

Obžalovaný se choval teatrálně, doslova kroužil kolem klidně stojícího poškozeného
Dušan Beránek, soudce

Podle červnového rozsudku brněnského soudu, který má redakce k dispozici, se mladík hájil tím, že prý žebrák udělal prudký pohyb.

„Vyložil jsem si to jako útok, a proto jsem ho udeřil lehkou zastrašující ranou obuškem. Na hlavu jsem nemířil,“ vypověděl mladík s tím, že v době útoku byl pod vlivem pervitinu a léků.

Sám napadený, který je po­dle znalců mdlého rozumu, toho soudu moc neřekl, vzpomněl si jen na to, že do obchodního centra přišel žebrat a pak dostal ránu obuškem.

Ten mobil je můj a změň heslo. Recidivista v Olomouci okradl chlapce, hrozí mu až 10 let

Krimi

Narušená psychika a drogy

Celý útok ovšem zachytily bezpečnostní kamery. „Obžalovaný se choval až teatrálně, několikrát se obracel k přítomným lidem, doslova kroužil kolem klidně stojícího poškozeného, gestikuloval s obuškem v ruce. Byl to on, kdo strkal do poškozeného. Ze záznamu ale nevyplývá, že by jej poškozený jakkoliv ohrožoval,“ popsal kamerový záznam předseda senátu Dušan Beránek a zdůraznil, že žebrák se mladíkova kola ani nedotkl. Kolo totiž přesunul, aby nepřekáželo procházejícím, někdo úplně jiný.

Soudní psychiatr pak popsal, že mladík má psychické problémy od dětství. „V době činu trpěl smíšenou poruchou osobnosti, vykazující simplexní, nezdrženlivé, impulzivní a disociální rysy, dále jsem zjistil syndrom závislosti na vícero návykových látkách,“ konstatoval.

Tomu odpovídá i dosavadní mladíkova „kariéra“. V necelých sedmnácti letech skončil v ústavu, kam se dostal kvůli své trestné činnosti a braní drog.

Před čtyřmi lety totiž ještě s kumpánem napadl šestnáctiletého chlapce, kvůli mobilu jej srazil na zem a kopal do obličeje. Odsouzen byl i za napadení čtyřicátníka, toho také zkopal a zbil pěstmi. Z ústavu mladý muž utíkal, ve škole se choval arogantně vůči učitelům i spolužákům. Nápravu nepřinesla ani nepodmíněná odsouzení.

Verdikt není pravomocný, po odvolání se případem bude zabývat ještě Vrchní soud v Olomouci.

Každý druhý delikt spáchá recidivista

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám