Hlavní obsah

Soud poslal muže z Kroměříže za zneužívání školaček už potřetí do vězení. Na deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potvrzení vysokého pravomocného trestu se za zneužívání školaček prvního stupně základní školy dočkal šestapadesátiletý muž z Kroměříže u olomouckého vrchního soudu. Vrchní soud zamítl jeho odvolání proti předešlému rozsudku Krajského soudu ve Zlíně, který poslal muže na deset let do vězení. Případ je zajímavý v souvislosti s obdobnými skutky na dětech, za které jiné soudy udělovaly pouze podmínky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Muž byl už dříve podle soudu kvůli totožné trestné činnosti dvakrát ve vězení. Přesto se nepoučil a dál vyhledával v sociálně slabších vrstvách obyvatel Kroměříže vhodné objekty pro své touhy, důvěřivé rodiče, a především jejich dcery školního a předškolního věku.

Úhrnný desetiletý trest vězení za zneužívání školaček v Kroměříži, který loni v květnu uložila zlínská pobočka brněnského krajského soudu nyní šestapadesátiletému muži, je pravomocný.

„Olomoucký vrchní soud totiž v prosinci zamítl odvolání obžalovaného proti rozsudku prvoinstančního soudu jako nedůvodné,“ uvedla mluvčí krajského soudu Klára Belkovová.

Za znásilnění jen podmínka? V Česku běžná věc, dostává ji většina pachatelů

Domácí

Proti tomuto rozhodnutí není další řádný opravný prostředek přípustný. Do dvou měsíců od jeho doručení je možno proti němu podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Dovolání však samo o sobě nemá odkladný účinek.

Muž připustil, že dívky ze sousedství, které chodily na první stupeň základní školy, několikrát hlídal, vinu však popřel.

V minulosti byl za sexuální delikty vůči dětem dvakrát soudně trestaný. Za znásilnění, pohlavní zneužití a ohrožování výchovy dítěte mu hrozilo pět až 12 let vězení. Krajský soud u muže při ukládání trestu neshledal žádné polehčující okolnosti.

Všechny případy, včetně těch, pro které byl už muž v minulosti dvakrát odsouzený ke čtyřem a šesti letům vězení, měly podle předsedy senátu Krajského soudu ve Zlíně Radomíra Koudely obdobný scénář.

Ministerstvo spravedlnosti zkoumá posudky z kauzy roky znásilňované dívky

Domácí

„Jsou zde velmi, velmi přitěžující okolnosti, které nás vedly ke zvýšení obžalobou navrženého trestu. Především předešlá dvě zcela totožná odsouzení. To svědčí o některých skutečnostech,“ sdělil předseda senátu.

„Obžalovaný má výrazné sklony k opakovanému páchání této velmi nebezpečné a společensky škodlivé trestné činnosti. A to se ani přes jeho zvyšující se věk nemění,“ dodal soudce.

Ochrana dětí na prvním místě

Předcházející tresty neměly podle Koudely na obžalovaného žádný výchovný vliv.

„Nejdůležitější je ochránit nejzranitelnější část společnosti, kterou jsou děti, před dalším možným jednáním pachatele. Jde o jednání, které je něčím, co každý rozumný člověk odsuzuje,“ přiznal předseda senátu.

„Na dětech se může velmi výrazně podepsat. A to i když jsou to děti z jiného sociálního prostředí, kvůli kterému jsou co do životních zkušeností citově více otlučené,“ dodal Koudela.

Veřejný lynč je za hranou, říká prezident Soudcovské unie k podmínce za znásilnění

Krimi

První z dívek muž, který pracoval jako údržbář, osahával podle státní zástupkyně Renaty Bártkové mezi lety 2020 a 2021 ve svém bytě a na jiných místech přes oblečení i pod ním na prsou a genitáliích.

Druhou dívku podle obžaloby loni opakovaně lízal na obnažených genitáliích. U obou dívek, které mu svěřily k dozoru jejich matky, podle žalobkyně věděl, že jsou mladší 15 let.

Muž už dříve uvedl, že první dívku hlídal většinou v přítomnosti své nevlastní dcery, sám s ní byl prý pouze jednou cestou ke známým do Zlína.

K druhé dívce řekl, že ji často hlídal spolu s jejími dvěma sourozenci i svou nevlastní dcerou. Vozil je do školy a do školky, kupoval jim jídlo nebo dárky. Odmítl ale, že by se dětí dotýkal.

Alarmující data z výzkumu. Soudům nevěří téměř nikdo z obětí domácího násilí

Domácí

Ze znaleckých posudků z psychiatrie a psychologie vyplynulo, že muž netrpí žádnou duševní nemocí ani poruchou.

Jeho intelektové schopnosti označili znalci za průměrné. Podle znalce z oboru sexuologie muž netrpí žádnou sexuální deviací, což však u něj nevylučuje páchání sexuálně motivované trestné činnosti.

Jinde padají pouze podmínky

V posledních dnech vyvolal silnou kritiku veřejnosti případ opakovaného znásilnění dívky, za které pachatel dostal od odvolacího Krajského soudu v Brně podmíněný trest.

Okresní soud ve Vyškově nevlastnímu otci dívky za znásilnění a dětskou pornografii původně vyměřil tříleté vězení.

Odvolací senát Krajského soudu v Brně ale podle webu vyhověl mužovu odvolání a trest snížil na tříletou podmínku s odkladem na pět let.

Od roku 2016 do konce roku 2022 bylo v Česku za znásilnění odsouzeno 643 lidí. Podmíněným trestem skončilo 46 procent případů, podmínkou s dohledem potrestaly soudy 11 procent pachatelů. Nepodmíněný trest soud uložil 40 procentům pachatelů.

Vyplývá to z údajů aplikace jaktrestrame.cz, která vychází z dat ministerstva spravedlnosti. Autoři aplikace však upozorňují, že by neměla být využívána k jednoduché kritice ukládání trestů. Nezabývá se totiž skutkovými okolnostmi jednotlivých případů.

Soudce, který za znásilňování udělil podmínku, čelil dříve kárné žalobě a odsoudil nevinného

Krimi

KOMENTÁŘ: Oběti násilí potřebují cítit, že je někdo na jejich straně. A systém to fakt není – Pod svícnem

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám