Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Oběti násilí potřebují cítit, že je někdo na jejich straně. A systém to fakt není – Pod svícnem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních dnech v naší české kotlině zarezonoval otřesný případ zneužívané mladé dívky, kterou její otčím připravil o část dětství. Případ měl soudní dohru, ze které násilník vzešel sice vinen, ale s pouhou podmínkou. Dívka, říkejme jí třeba Anička, se ale nevzdala, postavila se do čela průvodu za všechny oběti domácího a sexualizovaného násilí a případ zveřejnila.

Foto: Novinky

Michaela Studená (vpravo) a Barbora Urbanová z iniciativy Pod svícnem

Článek

Začneme tím, že ve sbírce na pomoc této hrdince se vybrala neuvěřitelná částka – v pátek večer to bylo už skoro 4,5 milionu korun od deseti tisíc dárců. A částka pořád roste.

Případ ale vedle úžasné míry solidarity nasvítil jednu zásadní věc. A to přístup k obětem tohoto typu trestné činnosti. Ukázal, že systém stojí primárně na straně obviněného, a ne oběti.

Podmínka za týrání půlročního miminka.

Podmínka za znásilnění několika chlapců.

Podmínka za dlouhodobé domácí násilí manželky.

Podmínka za znásilňování nevlastní dcery.

Je vám z toho šoufl? Nám taky. Doporučuji postavit si vedle sebe kýbl, pokračujeme v krasojízdě.

Že je u nás domácí a sexualizované násilí dlouhodobě bagatelizováno, říkáme neustále. Šéf Soudcovské unie se vyjádřil, že padají velmi dlouhé podmínky v přísných výměrách. A my se ptáme: „Pro koho jsou tyto podmínky přísné?“ Pokud myslel pro oběti, tak mu dáváme za pravdu.

Na podporu oběti vznikla v uplynulých dnech sbírka, za kterou stojí iniciativa Pod svícnem. Vybrané prostředky budou použity například na terapeutickou péči, ale i oblečení či potraviny. Přispět můžete na platformě Donio na tomto odkaze.

„Vůbec jsem to nečekala, všem hrozně děkuji, vše sleduji, o všech vím,“ řekla v pátek dívka Novinkám v reakci na události posledních dnů.

Budu moci začít nový život, děkovala za vlnu solidarity roky znásilňovaná dívka

Krimi

Často se v rozsudcích setkáváme s tím, že prý oběť z počínání násilníka nemá trauma – a pohoda. Známe několik stovek lidí, kteří si hrůzami domácího a sexualizovaného násilí prošli a nikdo z nich nám neřekl: „Hele, pohodinda, trochu to bolelo, ale jsem v cajku.“

Máme plné věznice kapsářů, ale domácí násilníci si v poklidu běhají po světě a vykřikují, že si to oběť vymyslela a že podmínka vlastně znamená jen to, že ctihodný soud oběti vlastně tak úplně nevěřil.

Jaký vzkaz to znamená pro oběti? Co to bude znamenat do budoucna? Asi velké divení nebude, když časem začnou brát spravedlnost do svých rukou, v případě, že se jí nedostane ze strany systému.

Pokud stále nezvracíte, doporučíme si přečíst rozsudky na beztrestu.cz. Nicméně být vámi, jídlo u toho vynecháme.

Co můžeme dělat? Tlačit na systém. Nenechat to vyhnít. Protože tady není jen Anička. Jsou tady i další. Litovat nepotřebují. Potřebují jen cítit, že jim někdo věří. Že je někdo na jejich straně. A ideálně – aby tím někým byla madam Spravedlnost.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám