Hlavní obsah

Soudce, který za znásilňování udělil podmínku, čelil dříve kárné žalobě a odsoudil nevinného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

O soudci Krajského soudu v Brně Miroslavovi Novákovi, jehož senát nedávno zmírnil trest vězení na podmínku muži za znásilňování nevlastní dcery, což zvedlo ze židle vedle odborné veřejnosti i vysoké justiční úřady, nebylo v médiích slyšet poprvé. V minulosti čelil kárnému řízení za nahlížení do spisů a na počátku 90. let poslal do vězení za znásilnění mladíka, u něhož se ukázalo, že byl nevinný.

Foto: Profimedia.cz

Soudce Miroslav Novák (snímek z roku 2011)

Článek

Veřejnost se o brněnského soudce Nováka začala nyní zajímat po rozhodnutí, na které upozornily v předešlých dnech Novinky, kdy jeho trestní senát v odvolacím jednání zmírnil původní tříleté vězení na podmíněný trest dřevorubci odsouzenému za několik let trvající znásilňování nevlastní dcery.

Jméno Miroslava Nováka, který soudí podle informací médií již několik desetiletí a v minulosti působil u soudu ve Žďáru nad Sázavou či v Jihlavě, se přitom neobjevilo v tisku poprvé.

Čelil mimo jiné kárnému řízení za to, že se nechal pěti příbuznými a známými zmocnit k nahlížení do spisů. Dokumenty vznikly v souvislosti s vyšetřováním pracovní činnosti Novákovy manželky, jež působila jako správkyně konkurzní podstaty.

Podmínku pro dřevorubce, který roky znásilňoval dívku, prověří nejvyšší žalobce

Krimi

Novák svůj postup tehdy vysvětloval tím, že měl právo zjišťovat, o co šlo, protože se někdo snažil ekonomicky zlikvidovat jeho rodinu.

Soudce měl dostat od nadřízených důtku a případ vlekoucí se několik let se nakonec dostal až k Ústavnímu soudu (ÚS), který v září 2010 určil, že zákon zapovídá soudcům, aby běžně působili jako zmocněnci v soudních a správních řízeních.

Další soud o Novákovi rozhodoval v roce 2017, kdy se řešila jeho žádost o nemajetkovou újmu za to, že byl nezákonně přeložen na jihlavskou pobočku brněnského soudu. V žalobě s požadavkem v řádech milionů korun chtěl zejména odškodnění za cestování hromadnou dopravou mezi Brnem a Jihlavou. Pražský městský soud žalobu z větší části pravomocně zamítl.

Jako justiční omyl se nakonec ukázal případ z roku 1992, který Novákův trestní senát soudil ve Žďáru. Verdikt poslal na rok do vězení za znásilnění tehdy 19letého mladíka z Vysočiny, u kterého se později ukázalo, že čin nespáchal. Ve spisu sice mělo být doznání obviněného, podle všeho si jej ale vynutili kriminalisté, navíc se později podařilo odhalit skutečného pachatele.

Znalec z případu znásilňované dívky: Věta o hodnocení následků není citací z mého posudku

Krimi

Odsouzený se později domáhal odškodnění a po dlouhých letech v roce 2013 se dočkal omluvy od ministerstva spravedlnosti a vysoudil bezmála pětimilionové odškodné. Co se týče odpovědnosti soudů, které v kauze rozhodovaly, uplynula promlčecí lhůta na kárné provinění.

Ohledně zmíněného verdiktu v aktuální kauze znásilňované dívky Novákův trestní senát verdikt odůvodnil rodinnou situací muže odsouzeného s podmíněným odkladem a s odkazem na znalecké posudky, kdy se zmiňovala míra újmy, kterou měla oběť utrpět.

Rozhodnutí vyvolalo svou mírností vlnu rozhořčení, navíc dívka se měla v souvislosti s ním pokusit o sebevraždu. Případ se chystá prověřit ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a Nejvyšší státní zastupitelství. Rozhodnutí brněnského krajského soudu padlo v odvolacím řízení, a je tedy pravomocné, ovšem může ho zvrátit dovolání k Nejvyššímu soudu, případně ústavní stížnost.

Budu moci začít nový život, děkovala za vlnu solidarity roky znásilňovaná dívka

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám