Hlavní obsah

Sliboval lidem po tornádu nové domy, jejich žádosti o náhradu škody soud smetl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Pomocnou ruku lidem stiženým tornádem na Moravě podal krátce po katastrofě Michal Štrasmajr. Nešťastníkům, kterým živel sebral jejich bydlení, sliboval, jak jim pomůže se stavbou, jenže místo toho si peníze ze státních dotací směřoval k sobě a stavební práce zůstaly nedokončeny. Muž obžalovaný z dotačního podvodu pak na jaře uzavřel dohodu o vině a trestu znějící na čtyři roky vězení.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Tornádo na Moravě ničilo budovy a převracelo auta

Článek

Poškozené odkázal břeclavský okresní soud do civilního řízení a nepotěšil je ani odvolací Krajský soud v Brně, který jejich odvolání i odvolání státního zástupce ve čtvrtek smetl ze stolu.

Frustrace poškozených pak vybublala před jednací síní, kdy se jedna z obyvatelek Hrušek na Břeclavsku, která Štrasmajerovi sedla na lep, dostala do slovní přestřelky s jeho advokátem. Sám odsouzený muž se k soudu nedostavil.

Krajský soud posuzoval jen finanční část celého případu. „Skutečným poškozeným je Státní fond podpory investic, nikoli jednotliví stavebníci. Asi nikdo ale nepochybuje, že lidé, v jejichž prospěch měly být dotace od fondu použity, se v důsledku tornáda dostali do velice stresové situace a obžalovaný jim nasliboval, jak jim pomůže. A k tomu nedošlo,“ tvrdil v odvolání státní zástupce Ivo Hahn.

Mladík dostal podmínku za podvod na obětech tornáda. U soudu dělal opičky

Krimi

„Jejich stresová situace se tím ještě prohloubila a na to by mělo být soudem reagováno. Neměl by být problém, aby jim byla přiznána náhrada nemajetkové újmy,“ dodal.

Štrasmajr z fondu získal částku okolo šesti milionů korun. Nějaké práce provedl, vystavoval ale i falešné faktury. „Nezpochybňuje tu částku od fondu, tam ty sumy jsou zcela nepochybné. Ale u některých poškozených to bylo trochu jinak, peníze jim přišly na účet a oni to pak poslali dál. A u nemajetkové újmy je to také na zvážení,“ řekl u soudu mužův advokát.

Tornádo zničilo rodině oba domy v obci HruškyVideo: Milan Vojtek, Právo

Senát v čele s Danou Kancírovou nakonec rozhodl, že výpočet náhrady škody přesahuje možnosti trestního soudu, neboť částka podle verdiktu nebyla jednoznačně doložena.

„Primárním poškozeným je státní fond a ten nedokázal výši škody spolehlivě určit. Je to velmi podrobná práce to všechno spočítat. Pokud nemáme podklady, nelze v trestním řízení rozhodnout,“ vysvětlila Kancírová i k náhradě nemajetkové újmy.

Záběry z dronu ukazují, jak se změnily obce zasažené tornádem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám