Hlavní obsah

Mladík dostal podmínku za podvod na obětech tornáda. U soudu dělal opičky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ještě se ani pořádně neusadil prach nad troskami, které z kvetoucích vesnic na jižní Moravě udělalo loňské ničivé tornádo, a 24letý Jakub Hodaň z Brna už spekuloval, jak snadno přijít z penězům. Neštítil se využít katastrofy a na svůj profil na sociální síti umístil QR kód ke svému účtu spolu s logem Diecézní charity Brno, který doprovodil textem, že každá koruna pomůže. Za podvod dostal ve čtvrtek u brněnského krajského soudu podmínku.

Je to kampaň, řekl obžalovaný novinářůmVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Ničivé tornádo zasáhlo několik jihomoravských obcí poslední červnový čtvrtek. Hodaň hned v pátek na sociální síť Instagram umístil příběh, v němž se snažil zneužít obrovské solidarity lidí zděšených následky řádění přírodního živlu.

Sice se nepodařilo prokázat, že by nějaké peníze na svůj účet dostal, ale zneužití loga Diecézní charity nadělalo i tak dost škody. Organizace, která vybrala desítky milionů korun, totiž musela složitě vysvětlovat, že se stala obětí podvodu.

Na účtech pro postižené tornádem je už více než miliarda

Domácí

K soudu státní zástupce Petr Bejšovec přinesl návrh na uzavření dohody o vině a trestu, v níž navrhl mladému muži tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let. K tomu požadoval, aby zaplatil charitě odškodné ve výši 250 tisíc korun.

„Byla totiž nucena vysvětlovat veřejnosti, jaký podvod s jejím jménem se obžalovaný pokusil udělat, musela také ujišťovat velký počet dárců, že přispěli na ten správný účet,“ konstatoval Bejšovec.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jakub Hodaň u soudu

Kdo před soudem čekal zkormouceného muže, musel být zklamán. Hodaň se už před jednací síní pitvořil, ukazoval vulgární posunky a choval se obscénně, až ho umravňoval přítomný žalobce.

Mladík také namítal, že si nepřeje být natáčen přítomnými novináři, na to mu ale žalobce odsekl, že ostudu si způsobil sám a že to může brát jako součást svého trestu.

Nevídaná vlna solidarity: Nadace vybrala za den 100 milionů korun

Domácí

Posuňky si Hodaň neodpustil ani v soudní síni, před soudcem Martinem Vrbíkem ale trochu zkrotl a hájil se tím, že byl nakonec sám v postižených vesnicích pomáhat. „Chtěl jsem nějak přiložit ruku k dílu. Nejsem si vědom, že by se na můj účet vybraly nějaké peníze. S charitou jsem se ale po činu nijak nespojil,“ prohlásil.

Senát soudce Vrbíka nakonec dohodu schválil, ačkoli za pokus podvodu a poškození cizích práv mladíkovi hrozilo až deset let vězení. „Mohl způsobit škodu velkého rozsahu a čin spáchal v době živelní pohromy. Způsobil i značnou škodu na pověsti Diecézní charity,“ konstatoval soudce.

„Doznal se, pokusil se vysvětlil, jak ho to celé napadlo. Soud přihlédl k tomu, že pak sám aktivně pomáhal přímo na místě katastrofy. Jeho jednáním nevznikla žádná hmotná škoda, pouze v podobě nemajetkové újmy na straně charity. I proto bylo možno dohodu akceptovat. Obžalovanému hrozilo pět až deset let vězení, ale došlo k mimořádnému snížení trestní sazby. Podmínka byla vyslovena v nejpřísnější možné formě,“ konstatoval soudce Vrbík.

Charita byla se svým nárokem odkázána na civilní řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám