Hlavní obsah

Slepý vězeň v Liberci napadl dozorce. Šel prý po čichu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekanému útoku musel čelit jeden z dozorců v liberecké věznici. Dostal totiž pěstí do břicha od rozčileného vězně, který jej pak ještě chytl do kravaty. Útok dozorce zaskočil i proto, že vězeň je slepý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soud muži za násilí proti úřední osobě přidal k již odpykávanému trestu další půlrok za mřížemi. Soudní znalec dovodil, že nevidomý muž na příslušníka útočil veden vycvičeným čichem.

K incidentu došlo předloni v létě. Slepý vězeň, který navíc trpí silnou cukrovkou, se začal rozčilovat kvůli dávkám inzulínu. Situace se vyhrotila tak, že k cele muselo dorazit několik dozorců. Když jeden vešel dovnitř, slepec po něm skočil.

„Nevidomý velkou silou máchl rukou zaťatou v pěst do prostoru, kde svými dalšími smysly vnímal fyzickou přítomnost jiné osoby, a takto udeřil poškozeného do oblasti břicha,“ popsala útok v únorovém rozsudku, který má Právo k dispozici, soudkyně.

Mladík v Ostravě kopal do policistů i jejich aut. Chtěl za mříže

Krimi

Sám dozorce přiznal, že byl útokem zaskočený. „Ihned po otevření cely se odsouzený choval nevhodně a křičel: Dejte mi inzulín, chci ho!“ vypověděl dozorce.

„Byl rozčilený a opakovaně nás verbálně napadal. Opakoval jsem zákonné výzvy, aby se uklidnil. Během této komunikace reagoval tak, že mě velkou silou udeřil pěstí do břicha,“ popsal situaci dozorce.

Smysly vnímal jeho přítomnost

Napadený vyšel z cely, aby si postěžoval kolegům, a když se vrátil z vězeňské chodby, opět se se zlou potázal.

„Po opětovném vstupu poškozeného do cely provedl obžalovaný úchop levou rukou do prostoru, kde svými smysly vnímal fyzickou přítomnost dozorce. Uchopil ho paží pod krkem do takzvané kravaty,“ stojí v rozsudku.

„Druhou rukou naznačoval údery a křičel: ‚Tě zruším, zabiju!‘ Já na něho křičel, aby toho nechal, a on pak uposlechl. Nečekal jsem to a byl jsem překvapený, s jakou razancí zaútočil. Je slepý, možná proto jsem k němu přistupoval jinak než ke zdravému odsouzenému,“ připustil dozorce.

Policie při vyšetřování případu raději přizvala znalce, aby ověřil, zda je slepý vězeň skutečně slepý. Znalec Jan Velek potvrdil, že po komplikacích s cukrovkou je posuzovaný opravdu zcela nevidomý. Pak se pustil do úvah, zda se i slepý člověk může dopustit násilí proti úřední osobě.

„I přesto, že je obviněný naprosto slepý, byl schopen popisovaný přečin násilí provést. Především na podkladě vycvičeného sluchu a čichu,“ napsal znalec se specializací na oční lékařství.

Nespolupracoval

Policie v přípravném řízení vyslechla i slepého vězně, ­ovšem on sám situaci moc neosvětlil. „Prověřovaný sdělil, že nebude k ničemu vypovídat, a stále opakoval: ‚Víte, já jsem slepý.‘ Dále odmítl jakkoli spolupracovat,“ zapsali si policisté.

Soudkyně neměla pochyb o tom, že vězeň věděl, na koho útočí. „Musel z průběhu předchozích událostí předpokládat, že osoby přítomné na cele jsou s největší pravděpodobností zakročující příslušníci vězeňské služby nebo zaměstnanci věznice,“ zakončila rozsudek.

Ten je již pravomocný, obžalovaný i státní zástupkyně se na místě vzdali práva na odvolání.

Za vraždu tříleté dcery dostala Polka nejtvrdší trest od zrušení poprav

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám