Hlavní obsah

Šéf plzeňské pobočky zdravotní pojišťovny dostal za podvod šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý ředitel regionální pobočky Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Josef Cibulka (70) umožnil podle pondělního nepravomocného verdiktu Krajského soudu v Plzni v minulosti soukromému chirurgovi Zbyšku Urbanovi podvodně vysát z pojišťovny desítky milionů korun. Za to by měl jít na šest let do vězení.

Bývalý šéf pojišťovny Josef Cibulka u soudu v Plzni. Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Původně soud s ohledem na čtení velkého množství skutků ve výroku rozsudku plánoval, že se k rozhodnutí o výši trestu dostane až v úterý.

„Nakonec se to stihlo ještě dnes odpoledne,“ potvrdil Novinkám Cibulkův obhájce Jan Kocina s tím, že proti verdiktu podá odvolání k pražskému vrchnímu soudu.

Podle spisu předal Cibulka lékaři osobní údaje části pojištěnců, u kterých pak lékař vykazoval od roku 2005 do roku 2012 fiktivní zdravotnické výkony.

Bachař simuloval závratě, přilepšoval si ve skladu

Krimi

„Obžalovaný přislíbil lékaři, že kontrola jeho zdravotnického zařízení bude čistě formální,“ uvedl státní zástupce. Podle obžaloby byly účtovány výkony celkem za desítky milionů korun, škodu vyšetřovatelé vyčíslili na 46 milionů korun.

Urban za to podle svých slov Cibulku pravidelně uplácel, a to penězi, které mu nosil v obálce. Nejprve sto tisíc korun jednou za čtvrt roku a později už to byl každý měsíc dvojnásobek.

Kromě toho mu osmkrát zaplatil luxusní dovolenou v řádu statisíců, daroval mu byt, zaplatil za něho výrobu kuchyně nebo manželské postele a také ho obdarovával lahvemi luxusního alkoholu.

Trestní stíhání Urbana soud později zastavil, protože muž zemřel.

Cibulka vinu od začátku popíral. „O žádném švindlování jsem nic nevěděl. Od doktora Urbana jsem nepřijímal žádné obálky s penězi ani jiná majetková plnění,“ prohlásil Cibulka, který je bývalým policistou a pobočku pojišťovny vedl téměř dvacet let.

Hájil se tím, že kontrolní činnost revizních lékařů nemohl ovlivňovat. „To šlo úplně mimo mě. Plán kontrol schvalovali na centrále v Praze,“ tvrdil Cibulka.

Přiznal jen to, že měl na sebe napsaný v katastru jeden Urbanův byt v Plzni. Prý ho o to Urban požádal údajně proto, že se měl rozvádět a nechtěl, aby byl byt součástí majetkového vyrovnání s manželkou.

„Já ho nevyužíval ani jsem od něj neměl klíče,“ vypověděl Cibulka.

Cibulku už předloni potrestal krajský soud pěti lety vězení. Vrchní soud ale verdikt zrušil a případ vrátil do Plzně k novému projednání a rozhodnutí.

Láska na dálku s „inženýrem“ v nesnázích stála ženu 1,2 milionu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám