Hlavní obsah

Bachař simuloval závratě, přilepšoval si ve skladu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při vyšetření u závodního lékaře měl předstírat, že jej delší dobu sužují závratě s bolestmi hlavy a hrudníku. Během nemocenské si pak 54letý dozorce z plzeňské borské věznice přivydělával jako skladník v jednom z obchodních řetězců a zároveň si nechal vyplácet služební příjem v nemoci a nemocenské dávky za víc než 150 tisíc korun. Za podvod ho nyní čeká soud.

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Podle státního zástupce Romana Šustáčka si bachař nechal neschopenku vystavit účelově, aby neoprávněné získal finanční prospěch. Jednalo se o jeden měsíc v roce 2020 a dva měsíce v roce 2022. Za tu dobu příslušník odpracoval ve skladu celkem 53 směn po 7,5 hodiny.

S ohledem na důvody vystavené pracovní neschopnosti neměl být schopen žádné pracovní činnosti
z obžaloby

„S ohledem na důvody vystavené pracovní neschopnosti neměl být schopen žádné pracovní činnosti. Tedy evidentně v dané době jím tvrzenými zdravotními problémy netrpěl a jejich příznaky simuloval,“ stojí v obžalobě, do které mělo možnost Právo nahlédnout.

Ve skladu pracoval dozorce jako brigádník přes agenturu. Tím zároveň porušil i služební zákon, podle něhož může vykonávat jinou výdělečnou činnost jen se souhlasem služebního funkcionáře.

Zneužití falešného policejního průkazu si strážný z plzeňského obchoďáku odpracuje

Krimi

„Žádné takové svolení neměl,“ potvrdil Právu šéf borské věznice Drahoslav Červinka.

Ošetřující lékař, který vystavil neschopenky, uvedl, že je smutné, pokud si dozorce obtíže vymyslel. „Při vyšetření byl nejistý jak při chůzi, tak vestoje. Neměl jsem důvod mu nevěřit. Dělal jsem mu řadu vyšetření, nebylo to jen o jedné návštěvě. Pokud zdravotní problémy simuloval, tak je to nehoráznost už proto, že se nechal složitě vyšetřovat, a zabíral tak čas pro pacienty, kteří to opravdu potřebovali,“ vypověděl lékař.

Byl prý nejistý nejen při chůzi

Tak, jak mu dozorce obtíže popisoval, zejména pak závrativé stavy, nemohl dělat nic. „To by tam do té práce stěží došel. Navíc činnost skladníka je fyzicky náročnější než práce dozorce, který netahá těžká břemena,“ dodal svědek.

Do práce jsem v době nemoci chodit musel, protože jinak bych neuživil rodinu
dozorce

Sám obviněný dozorce vedlejšák ve skladu přiznal s tím, že tam vykonával jen lehkou manuální činnost. „Do práce jsem v době nemoci chodit musel, protože jinak bych neuživil rodinu. Nedělal jsem tam nic fyzicky náročného,“ sdělil vyšetřovatelům Generální inspekce bezpečnostních sborů. Tvrdil, že k lékaři musel, protože mu bylo opravdu zle. „Mohou mi to dosvědčit někteří kolegové, kteří mě k němu sami posílali,“ řekl dále u výslechu.

U nadřízených má obviněný příslušník samé plusové body. „Jeví se jako spolehlivý a zodpovědný. „Svoje služební povinnosti plní pečlivě a v požadovaném rozsahu. Má dobré i teoretické znalosti a v kolektivu je oblíbený,“ napsali do služebního hodnocení.

Pokud soud dojde k závěru, že spáchal trestný čin, skončí ve služebním poměru bez nároku na výsluhu. Navíc mu hrozí až pětileté vězení.

Dvě obvinění GIBS: Dozorce v neschopence si přilepšoval ve skladu, policistu podezírají z korupce

Krimi

Reklama

Související témata:
Pracovní neschopnost

Výběr článků

Načítám