Hlavní obsah

Policista napíchl manželce telefon, hovorem se pak snažil zavařit tchyni. Stanul u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2016 tajně nainstaloval do mobilního telefonu své tehdejší manželky program k nahrávání hovorů. O šest let později pak policista Jiří Brož (34) ze Sušice jeden z nich použil, aby zavařil své v té době již bývalé tchyni. Nelegálně pořízenou nahrávku, kde 57letá žena říká svojí dceři o tom, že přinese nějaké stříkačky a jehly, poslal jejímu zaměstnavateli do sušické nemocnice. Brož se v pondělí před klatovským soudem zpovídal z přečinu porušení tajemství dopravovaných zpráv.

Policista Jiří Brož u soudu v KlatovechVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Soudce Petr Sperk nakonec trestní stíhání policisty podmíněně zastavil. Stanovil mu roční zkušební dobu a uložil mu povinnost zaplatit 20 tisíc korun na pomoc obětem trestných činů. Rozhodnutí je pravomocné. Pro Brože to ale podle státního zástupce znamená, že půjde z uniformy.

„Na e-mailovou adresu jednatele sušické nemocnice poslal zprávu, kde jej upozorňuje na možné krádeže injekčních stříkaček zaměstnankyní Jitkou P. Příloha této zprávy obsahovala audionahrávku hovoru mezi jeho bývalou manželkou a její matkou. Tu si opatřil bez jejich vědomí za pomoci aplikace záznamu hovorů, kterou nainstaloval do mobilního telefonu užívaného exmanželkou,“ uvedl žalobce Roman Šustáček.

Podle soudce se skutek stal tak, jak je popsán v obžalobě. „Zohlednil jsem doznání obžalovaného a také jeho kladné služební hodnocení,“ uvedl Sperk. Druhým dechem ale dodal, že závažnost jednání Brože zvyšuje jeho postavení policisty. „Musel vědět, že zneužití soukromého hovoru je v rozporu se zákony. Pokud měl nějaké podezření z nezákonného jednání, měl to řešit cestou trestního oznámení,“ dodal Sperk. Proto jej kromě stanovení zkušební doby nechal zaplatit přiměřenou částku na pomoc obětem trestných činů.

Požár v domě na Sokolovsku: Muž usnul při vaření, policista přelézal balkon v osmém patře

Krimi

V předmětné nahrávce si manželka obžalovaného postěžovala matce na jejich společné soužití. Mimo jiné řekla, že její tehdejší manžel sní dětem všechny svačiny. Na to matka odpoví, že jí přinese nějaké stříkačky s jehlami, aby mu do těch jogurtů mohla píchnout aspoň projímadlo.

„Dcera mi do telefonu plakala, že ráno dětem připravila svačinu a on jim to snědl. Tak jsem v nadsázce řekla, co jsem řekla. Netušily jsme, že nás někdo nahrává,“ vypověděla Jitka P. Jak dodala, bylo pro ni ponižující, když si ji vedení špitálu předvolalo s tím, že něco ukradla. „Pracovala jsem tam více než dvacet let a vybudovala si nějakou pozici. Musela jsem vysvětlovat, že jsem nic neukradla, a obhajovat svoji dobrou pověst,“ pokračovala svědkyně.

Podle Luďka Cibulky z vedení nemocnice nebylo ze strany Jitky P. žádné pochybení zjištěno a krádež jehel a stříkaček se nepotvrdila.

Policista dostal za steroidy peněžitý trest

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám