Hlavní obsah

Podvodník ženě nabídl převod kryptoměny, o úspory přišla ona i její manžel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ošálit ženu (59) z Olomoucka se podařilo údajnému obchodníkovi s kryptoměnami. Poslouchala pokyny, které jí dával on i jeho komplic, a na konci zjistila, že podvodníci připravili o peníze nejen ji, ale také jejího manžela. Manželé přišli o více než 200 tisíc korun. Právo o tom v pondělí informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Foto: Profimedia.cz

Kromě bitcoinu patří mezi úspěšné kryptoměny také ethereum či litecoin.

Článek

Neznámý muž podle ní ženu kontaktoval minulý pátek. Představil se jako obchodník s kryptoměnami. „Ženě sdělil, že má na své krypto peněžence zůstatek 7000 dolarů a je potřeba, aby si je převedla na běžný účet. Jelikož žena před několika lety obchodovala s virtuální měnou, volajícímu uvěřila,“ uvedla mluvčí s tím, že volající navíc nabídl, že jí bude s převodem nápomocen.

„Doporučil jí, aby si do svého laptopu nainstalovala software pro vzdálenou správu, což důvěřivá žena udělala. Poté, co domnělému obchodníkovi nadiktovala číslo účtu, se s ní spojil další specialista, se kterým měla transakci úspěšně dokončit. Dotyčný ji instruoval, aby se přihlásila do internetového bankovnictví, což provedla, a poté již viděla, jak nad jejím účtem volající převzal kontrolu,“ konstatovala Vaňharová.

Mysleli si, že investují do kryptoměny, zbyly jim oči pro pláč

Krimi

Krátce nato podle ní ženě zčernal displej notebooku, což jí muž vysvětlil tak, že je slabý internet. Současně ji informoval, že nejde provést převod finančních prostředků, a navedl ji, aby se přihlásila do manželova bankovnictví.

„Z ničeho nic se jí obrazovka laptopu rozsvítila, avšak po zdařilém přihlášení opět ztmavnula. Důvěřivá žena na popud údajného specialisty autorizovala zhruba dvě desítky transakcí na svém i manželově účtu a v průběhu hovoru mu sdělila i čísla bankovních karet. Poté se jí obrazovka laptopu opět rozzářila a po přihlášení do svého bankovnictví zjistila, že má na kontě nulový zůstatek,“ poznamenala mluvčí.

Žena ihned kontaktovala svoji banku, kde se dozvěděla, že se stala obětí podvodníka. „Ten nejenže převedl peníze z jejího a manželova účtu, ale navíc si sjednal i úvěr přes 100 000 korun, který také rovnou odčerpal. Způsobenou škodu si žena vyčíslila na částku přes 200 tisíc korun,“ dodala Vaňharová.

Chtěl investovat do kryptoměny. Přišel o více než milion

Internet a PC

Kriminalisté se případem zabývají pro podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněnému zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a podvodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám