Hlavní obsah

Počet vězňů v českých věznicích opět stoupá. Za mřížemi je i více žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet vězňů v českých věznicích opět stoupá. Nyní jich je 19 164, což je o 426 více než na začátku roku. Vzrostl také počet vězněných žen. Novinářům to řekl náměstek ministerstva spravedlnosti pro vězeňství a bývalý šéf Vězeňské služby Petr Dohnal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Bohužel na začátku loňského roku skončil pozitivní trend klesajícího stavu vězněných osob, respektive stagnace. V současné době zažíváme opětovný nárůst,“ uvedl náměstek. Podotkl, že 426 vězňů navíc je „poměrně dost“. „Přičítáme to do jisté míry pocovidové době - opět se rozjely všechny procedury a i nástupy do výkonu trestu jsou v plném provozu,“ vysvětlil.

Dozorci rána pěstí vězni projde. Nešlo o brutální útok, uznal nejvyšší žalobce

Krimi

Žen je nyní ve věznicích 1460. Náměstek připomněl, že Vězeňská služba musela na jejich rostoucí počet zareagovat otevřením nového objektu ve věznici Světlá nad Sázavou, který má kapacitu 180 míst.

Cizinců je za mřížemi českých věznic 1414. Tento stav je podle Dohnala stabilní a nijak se na něm neprojevil ani válečný konflikt na Ukrajině a s ním spojená migrace.

Dohnal zmínil i problematiku elektronických náramků, které stát aktuálně nevyužívá poté, co měl výhrady ke službám poskytovaným izraelským dodavatelem SuperCom. Náměstek zopakoval, že vypsání nového tendru předpokládá ministerstvo do konce letošního roku. V příštím roce chce vybrat dodavatele a náramky plánuje uvést do provozu počátkem roku 2024.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám