Hlavní obsah

Dozorci rána pěstí vězni projde. Nešlo o brutální útok, uznal nejvyšší žalobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Nejvyšší státní zastupitelství v Brně (NZS) nepodá dovolání v případu dozorce z věznice v Ostrově nad Ohří Jana Pravečka, kterého Krajský soud v Plzni zprostil obžaloby za ránu pěstí vězni. Návrh na podání mimořádnému opravnému prostředku v neprospěch bachaře iniciovalo plzeňské krajské státní zastupitelství.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Dozorce Jan Praveček u soudu

Článek

„Po podrobném vyhodnocení srovnatelných případů jsme dospěli k závěru, že lze akceptovat rozhodnutí soudu o postoupení věci do kázeňského řízení, neboť jednání dozorce bylo sice hraniční, ale jednalo se o vyprovokovaný, pouze jednorázový útok nízké intenzity, který navíc nezanechal žádné škodlivé následky,“ řekl v úterý Právu mluvčí NSZ Petr Malý.

Soud zrušil trest dozorci za ránu pěstí drzému vězni

Krimi

Krajský soud letos v květnu v odvolacím řízení zrušil rozsudek karlovarského okresního soudu, který 45letého zaměstnance vězeňské služby potrestal za napadení odsouzeného muže roční podmínkou.

Praveček se předloni v listopadu dostal během služby do konfliktu s odsouzeným, který odmítl splnit jeho pokyn.

Ujely mu přitom nervy a drzého vězně umravnil ranou pěstí. Tím podle okresního soudu spáchal trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby.

„Jde o hraniční případ, který lze ale ještě vyřešit v rámci kázeňského řízení,“ uvedl předseda odvolací senátu Zdeněk Jaroš.

Podle něho obžalovaný svým jednáním zasáhl do práv poškozeného, nicméně nešlo o tak závažnou újmu, aby mohl být jednání obžalovaného posouzeno jako trestný čin.

„Obžalovaný neměl k fyzickému napadení odsouzeného žádný důvod a takové jednání nelze akceptovat. Proto by měl být jeho postih v kázeňském řízení důrazný,“ dodal Jaroš.

Už okresní soud upozornil na to, že ačkoliv se odsouzený choval nevhodně, nemůže za jeho drzé chování a odmítnutí práce následovat fyzické napadení dozorcem.

„Existují legální instrumenty, jak si s problémovými vězni poradit. Obžalovaný v danou chvíli emočně nezvládl situaci a dal průchod svým emocím a agresi. To je v rozporu s pravidly o zachování humánního přístupu k odsouzeným, které má být v našem vězeňství respektováno a dodržováno,“ zdůvodnila v minulosti své rozhodnutí okresní soudkyně Jaroslava Krůšková.

Projednávanému konfliktu předcházela situace, kdy recidivista Petr Pěnkava (22) odmítl splnit Pravečkův pokyn, aby se vrátil zpět do práce ve skladu.

„Obžalovaný k němu následně přikročil, úderem pěstí jej udeřil do obličeje a smýkl s ním o stěnu a topení,“ stojí v obžalobě.

Incident tehdy natočila bezpečnostní kamera a záběry z ní byly stěžejním důkazem státního zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám