Hlavní obsah

Ohrožoval prodavačku, uklouzl na vodce

Hodně brzy se seznámil s paragrafy trestního práva výrostek z Hodonínska. Nebylo mu ještě ani 18 let, když se pokusil v supermarketu ukrást láhev vodky a několik sladkostí, o pár týdnů později pak lezl do cizího domu. Teď má na krku podmínku za vydírání, výtržnictví a porušování domovní svobody.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mladík si vyhlédl lahev vodky a čtyři čokoládové tyčinky v jedné z prodejen ve Veselí nad Moravou předloňský prosinec. Věci si nacpal pod bundu a chtěl bez placení odejít. Jenže za pokladnami ho zastavila jedna z prodavaček a vyzvala ho, aby si bundu rozepnul.

Mladík se otočil a rozepnul si bundu. Přitom mu flaška vodky spadla na zem a rozbila se. V tu chvíli se sehnul, popadl velký střep a otočil se s ním na prodavačku.

Té se podařilo mu střep vyrazit z ruky. Darebák se sklonil pro další střep, jenže přitom uklouzl na rozlité vodce a stal se tak lehkou kořistí pro přispěchavší ochranku.

Prý se chtěl v domě jen ohřát

O necelý měsíc později se kluk dostal do křížku se zákonem znovu.

Na začátku ledna 2021 se potloukal po vesnici na Hodonínsku a nakonec se rozhodl vlézt do jednoho z domů. Otevřel nezamčené dveře ve vratech, dostal se do stavení a pak až na chodbu, kde ho vyrušil majitel nemovitosti.

Okresní soud v Hodoníně jako soud pro mládež kluka potrestal trestním opatřením v podobě odnětí svobody na 14 měsíců, který mu byl podmíněně odložen na 18 měsíců.

S verdiktem se však výrostek nesmířil a odvolal se ke Krajskému soudu pro mládež v Brně, jehož verdikt z listopadu má Právo k dispozici.

V odvolání tvrdil, že uchopení střepu a otočení se proti prodavačce nelze brát jako výhrůžku.

„Nelze přehlédnout, že prodavačka a další svědkyně se o mladistvém a jeho kamarádech vyjadřovaly negativně a místy velmi emotivně, odvolávajíce se přitom na údajně negativní zkušenosti s nimi z dřívější doby,“ snažil se jeho advokát tvrdit, že personál prodejny byl zaujatý.

Čtrnáctiletý mladík má 614 neomluvených hodin

Krimi

Zcela nevinné úmysly měl prý mladík i ve chvíli, kdy lezl do cizího domu.

„Nepopřel, že do domu vstoupil, ale proto, že mu byla zima a chtěl se na chvíli schovat, přičemž žádné nekalé úmysly neměl. Daný skutek není natolik společensky škodlivý, aby z něho mohla být vyvozena trestní odpovědnost mladistvého,“ tvrdil obhájce.

Odvolací senát ale nepřesvědčil. Soudci připomenuli výpověď prodavačky, která popsala, jak se po pádu lahve na zem lekla a uskočila. „Ve chvíli, kdy se ohnul pro střep a s tímto v ruce přikročil směrem k ní, se začala obávat a rozklepala se,“ zrekapitulovala soudkyně zpravodajka Lenka Králíková.

Výchovný trest

„Námitky, že svědkyně vypovídaly po negativních zkušenostech s mladistvým a jeho kamarády emotivně, nemá relevantní vliv na jejich věrohodnost,“ zdůraznila soudkyně s tím, že zcela liché jsou i stesky nad odsouzením za porušení domovní svobody.

Soud totiž připomněl, že k tomuto skutku se výrostek sám doznal.

„Trestní opatření je ryze výchovného charakteru, kdy bude záležet na mladistvém, zda si vezme dostatečné ponaučení, neboť v opačném případě by se vystavil do budoucna nejen hrozbě přísnějších trestních sankcí, ale zejména možnosti nařízení výkonu trestního opatření, pokud se bude i nadále dopouštět protiprávního jednání, a to i na úrovni přestupků,“ zdvihli varovný prst soudci.

Soudy pro mládež posuzují trestné činy spáchané pachateli, kteří dovršili patnáctý rok a nepřekročili osmnáctý rok svého věku.

Pokud soudy naznají, že pachatele je třeba trestat vězením, běžné trestní sazby se snižují na polovinu, přičemž nejpřísnějším potrestáním může být pět let vězení.

Zdrogovaný mladík v Plzni ujížděl policii na koloběžce

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám