Hlavní obsah

O cyklistu rozmlátil helmu, strážníka nabral na kapotu. Odsedí si pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jen málokdo by se asi chtěl potkat na silnici s řidičem, jakým je 30letý Jan Staněk. Agresivita za volantem mu totiž není vůbec cizí. Na vlastní kůži se o tom v Brně přesvědčil cyklista, kterého Staněk brutálně zbil, a ještě mu hrozil nožem, a také strážník ve Znojmě, jehož muž nabral na kapotu svého vozu. V nejbližší době by ale setkání s ním nemělo hrozit, za své řádění si totiž musí odpykat pětiletý trest.

Obžalovaný Jan Staněk u soudu v BrněVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K oběma konfliktům došlo v dubnu před dvěma lety. Staněk se dostal do sporu s cyklistou při jízdě Brnem na ulici Srbská. Při jejich rozepři nezůstalo jen u běžného zatroubení či neslušného gesta, Staněk se totiž rozhodl dát cyklistovi co proto ručně.

„Vystoupil z vozidla a chtěl poškozeného udeřit pěstí do hlavy, což se mu nepodařilo. Při útoku mu ale strhl přilbu a tou ho bil do hlavy, až došlo k rozbití přilby na několik kusů. Pak ze svého auta vytáhl nůž a mířil jím na poškozeného se slovy: Já ti ukážu, ty hajzle! Poškozený začal ustupovat, načež obžalovaný nožem pak rozřezal přední i zadní plášť kola, sedl do auta a ujel,“ stálo v soudním spisu.

Další konflikt měl Staněk ve Znojmě. V době tehdejších koronavirových opatření se dostal do potyčky se strážníkem, jenž kontroloval dodržování restrikcí v budově místního úřadu.

Staněk opět začal vulgárně nadávat, pak se před strážníkem schoval ve svém autě, a když se mu muž zákona snažil zabránit v odjezdu, nabral ho na kapotu a ujel s ním několik desítek metrů.

Za útok na veřejného činitele dostal Staněk pětileté vězení, justice se ale musela vypořádat ještě s napadením cyklisty. Městský soud v Brně nakonec rozhodl, že další trest už nebude přidávat, a usnesl se na tom, že postačí, když obžalovaný cyklistovi zaplatí 1600 korun za poničené pláště a helmu.

Cyklistovi se ale taková satisfakce zdála malá a požadoval víc peněz, proto se proti verdiktu odvolal a spor tak doputoval k brněnskému krajskému soudu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Obžalovaný Jan Staněk u soudu v Brně

Vadou na kráse cyklistova nároku však bylo to, že neřekl, kolik peněz by vlastně chtěl. Senát se soudcem zpravodajem Josefem Tatíčkem proto jeho nárok smetl ze stolu.

„Nebyl schopen doložit další škodu nad rámec peněz za přilbu a pláště. Není pochyb, že došlo k velmi hrubému chování obžalovaného, ale soud musí mít pro přiznání škody řádné podklady. Poškozený ale nic nedoložil a zůstal apatický,“ zakončil Tatíček.

Řidič porsche ujížděl v Českém Krumlově policii. Narazil do čerta

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám