Hlavní obsah

Na náhodnou kolemjdoucí na Vsetínsku zaútočil rýčem, dostal 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kovovým rýčem zaútočil loni v lednu v opilosti nyní třiatřicetiletý Jan Orava na náhodnou oběť v parčíku ve Valašském Meziříčí. Kolemjdoucí ženu několikrát rýčem udeřil a poté ji zřejmě škrtil. Vyrušil ho až svědek, proto z místa utekl. Senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě ho za to ve čtvrtek poslal na 15 let za mříže. Zároveň se musí podrobit protialkoholnímu a protidrogovému léčení ústavní formou.

Jan Orava u olomouckého krajského souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Verdikt není pravomocný. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání, obžalovaný se na místě odvolal proti výši trestu.

V minulosti byl Orava už čtrnáctkrát trestán za majetkovou trestnou činnost. Naposledy byl z výkonu trestu propuštěn 8. srpna 2021. „Poškozené se hluboce omlouvám. Je mi to líto,“ řekl u soudu před vynesením rozsudku. Soudce však neobměkčil.

„Nebylo prokázáno, že by útočil s rozmyslem, byť to tak být mohlo. Věděl ale, co dělal. Tudíž si musel být vědom, co svým jednáním mohl způsobit. Závěr o úmyslu jeho jednání je proto nezpochybnitelný. Proto právní kvalifikace pokus vraždy,“ vysvětlil předseda senátu Martin Lýsek.

Trest v sazbě, která činí 12 až 20 let, je podle něj přiměřený. „To i s ohledem na trestní minulost obžalovaného. Žádný z trestů, které vykonal, neměl zásadní vliv na změnu způsobu jeho života. Jeho resocializace je podle znalců navíc výrazně ztížena,“ dodal soudce.

Foto: Petr Marek, Právo

Jan Orava u olomouckého krajského soudu.

Vše se událo loni 31. ledna kolem 22. hodiny. Obžalovaný se v podnapilém stavu, poté co nalezl kovový rýč, přemístil na travnatou plochu poblíž bytového domu a schoval se u dětského hřiště.

Vyčkával na nahodilou osobu, která zde bude procházet s cílem ji usmrtit. K ženě, která později šla kolem, aniž by promluvil, přistoupil, otočil ji a ze vzdálenosti jednoho metru ji s rozmachem udeřil rýčem do temene hlavy.

V okamžiku, kdy žena upadla, si k ní klekl a začal ji škrtit. Potom se znovu rozpřáhl ve snaze udeřit ji rýčem do obličeje. Žena se však instinktivně otočila a rýč dopadl na její záda. Od dalšího útoku Oravu odradil svědek, který zareagoval na ženino volání o pomoc a křičel na něj z balkonu.

Agresor nato utekl k nádraží a nastoupil na vlak. Žena nezemřela jen shodou šťastných náhod, které nezávisely na vůli obžalovaného. Utrpěla zranění na temeni, pohmožděniny a z útoku si odnesla traumatický zážitek. Oravu dopadla až následující den zásahová jednotka, když se vrátil z práce, kde kácel stromy.

U soudu se obžalovaný hájil tím, že v osudný den vypil 12 až 16 piv a užíval antidepresiva. „Pravděpodobně kvůli tomu se v mé hlavě něco stalo. Žádnou vraždu jsem neplánoval,“ zdůraznil už dříve u soudu.

Tvrdil také, že rýč našel na zemi, jak se potuloval městem, a vzal si ho. Spouštěčem jeho počínání podle něj bylo, že žena mu něco řekla, on se naštval a praštil ji rýčem, nejprve když stála, pak ještě dvakrát, to už ležela na zemi. Na to, že by ženu škrtil, si prý nepamatuje.

Za brutální vraždu družky si muž odsedí 23 let

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám