Hlavní obsah

Muži, který vjel autem do domova důchodců, zrušil soud verdikt. Potřebuje nový posudek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvolací soud ve středu zrušil verdikt nad Josefem Kijanicou (35), který v létě dostal od plzeňského krajského soudu osmiletý trest za to, že autem vjel do tachovského domova důchodců, následkem čehož zemřela žena. Odvolací soud případ vrátil do Plzně k novému rozhodnutí, respektive vypracování revizního znaleckého posudku. Není podle něj jisté, zda byl Kijanica příčetný.

Josef Kijanica u souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Podle odvolacího senátu pražského vrchního soudu není stále jasné, zda Kijanica jednal ve stavu nepříčetnosti nebo zda byly jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti částečně zachovalé.

Pokud by se znalci shodli na Kijanicově nepříčetnosti, připadala by změna právní kvalifikace činu z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti na tzv. opilství, u kterého je nižší trestní sazba.

„Z obsahu spisu bylo zřejmé, že závěry klíčových znaleckých posudků se do značné míry liší, nebo jsou dokonce v rozporu. Odvolací soud se pokusil tyto rozpory odstranit výslechem znalkyně, nicméně poté, co byla dnes vyslechnuta, tak má senát odvolacího soudu za to, že tyto rozpory odstraněny nebyly, ale staly se ještě výraznějšími,“ vysvětlil soudce zpravodaj Robert Pacovský.

„Soud si tuto odbornou otázku nemůže rozhodnout sám, tak jsme dospěli k závěru, že ty rozpory je možno odstranit pouze tím, že bude vypracován revizní znalecký posudek,“ uzavřel.

Za smrt stařenky po úmyslném najetí do domova důchodců dostal narkoman osm let

Krimi

Kijanica sedl podle pravomocného verdiktu pod vlivem toxické psychózy za volant fabie poslední květnový den roku 2020 a zcela záměrně vjel u tachovského domova důchodců na rampu pro invalidy, rychlostí 48 kilometrů za hodinu vrazil do skleněných vstupních dveří a dalších pět metrů jel po chodbě. Pak narazil do zdi a z místa utekl.

Když vjel autem do dveří, tak jen těsně minul třiadevadesátiletou seniorku, která si leknutím a následným pádem zlomila pánev. V důsledku poúrazových komplikací a prodělaného šoku později v nemocnici zemřela. Kijanicu dopadla policie u sousedního domu na zahradě.

Obžalovaný pod vlivem alkoholu ani ostatních drog nebyl, nebral ale medikaci v rámci svého protitoxikomanického léčení, čímž si zmíněnou toxickou psychózu způsobil. Podle jednoho znaleckého posudku nebyl Kijanica během činu zcela při smyslech, ovládací a rozpoznávací schopnosti měl ale snížené, a ne vymizelé.

Obhajoba nechala vypracovat další znalecký posudek, podle kterého byl ovšem Kijanica nepříčetný. Plzeňský soud se přiklonil k původnímu posudku, odvolací senát ale kvůli pochybnostem případ vrátil.

Násilný vjezd do domova důchodců zachytila kamera. Jel rychlostí 48 km/h, řekl žalobce

Krimi

Sám Kijanica v létě u plzeňského soudu uvedl, že jel do domova důchodců za babičkou, protože měl intuici, že se jí něco stane. Měl prý pocit, že je babička v ohrožení, a potřeboval ji zachránit.

Prohlásil také, že je napojený na vesmír. Moment, kdy autem vrazil do dveří domova, si prý vůbec nepamatuje. Lékaři u Kijanici diagnostikovali toxickou psychózu, což je duševní choroba vyvolaná drogami.

Reklama

Výběr článků

Načítám