Hlavní obsah

Mladík v BMW zabil dva lidi, trest tři a půl roku vězení se mu zdál přísný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na místě, kde byla nejvyšší rychlost omezená na sedmdesát kilometrů v hodině, se řítil ve svém BMW rychlostí 170 až 180 kilometrů v hodině. Nestihl reagovat na auto, které vjelo do křižovatky, narazil do něj a odrazil jej mimo silnici. V nabouraném autě na místě zemřel řidič i jeho spolujezdkyně. U soudů za to mladík dostal tři a půl roku vězení, dalších osm let nesmí řídit. Trest ještě napadl dovoláním k Nejvyššímu soudu, ale neuspěl.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přestože podle verdiktu mladík místo na Havlíčkobrodsku znal, řítil se jako smyslů zbavený. Nedokázal pak už reagovat na auto, které na silnici vjelo z vedlejší účelové komunikace. „Obviněný, který nedokázal potřebným způsobem zpomalit své vozidlo z vysoké rychlosti, zapříčinil prudký náraz přední částí vozidla BMW do zadní části vozidla Toyota, které bylo tímto nárazem odmrštěno mimo komunikaci, kde narazilo do svislých dopravních značek. Řidič i spolujezdkyně ve vozidle Toyota na místě zemřeli,“ stálo ve verdiktu.

Justice mladého řidiče, kterému bylo v době nehody v červnu 2021 dvacet let, potrestala za usmrcení z nedbalosti. Obviněný se ale odmítl s trestem smířit a podal dovolání, v němž tvrdil, že mu byly nesprávně přičteny přitěžující okolnosti, a soudy naopak nebraly v potaz to, že se činu dopustil v tak mladém věku.

Senát Nejvyššího soudu v čele s Vladimírem Veselým nenašel nejmenší důvod k zásahu, a naopak upozornil na mimořádně hazardní, riskantní a bezohledný způsob jízdy. „Je zjevné, že řidičská arogance a agresivita obviněného projevující se opakovaným nerespektováním dopravních předpisů, a to přes opakovaný postih v podobě blokových pokut, gradovala od dopravních přestupků až po způsobený smrtelný následek v posuzované věci,“ smetli dovolání soudci.

Vlak srazil na Strakonicku čtyři lidi, dva jsou po smrti. Na trati pracovali

Krimi

„Obviněný jako nezkušený řidič naprosto flagrantním způsobem svědčícím o zcela hazardním přístupu k základním pravidlům bezpečnosti provozu mimořádně hrubě porušil, de facto zcela ignoroval, dopravní předpisy, pokud překročil nejvyšší dovolenou rychlost o 100 km/hod,“ dodala k rozhodnutí Nejvyššího soudu mluvčí Gabriela Tomíčková.

Nejvyšší soud závěrem upozornil, že mladíkovi hrozilo až deset let vězení, uložený trest tak rozhodně není nepřiměřeně přísný.

Mladík rozpůlil BMW o strom u Brna, oživování bylo marné

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám