Hlavní obsah

Komunista Skála dostal podmínku za popírání katyňského masakru

Někdejší komunistický pohlavár a politik Josef Skála (KSČM) dostal v pátek spolu s dalšími obžalovanými u Obvodního soudu pro Prahu 7 osmiměsíční podmínky za popírání genocidy. Skála a spol. podle nepravomocného rozsudku zpochybňovali a relativizovali tzv. katyňský masakr. Proti verdiktu se na místě odvolali.

Obžalovaný Josef Skála přichází k souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Ani ta činnost obžalovaných, ani jejich obhajoba není v oblasti popírání válečných zločinů nic nového,“ uvedl soudce Tomáš Hübner s odkazem na ohánění se svobodou projevu ze strany obhajoby.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný Josef Skála přichází k soudu

„Soud masakr v Katyni pokládá za naprosto jasně prokázanou historickou skutečnost. Tomuto dokazování se soud bránil a Katyň nebyla předmětem dokazování,“ pokračoval soudce. Podle něj nešlo při výrocích obžalovaných o žádnou diskusi, ale o „jasnou propagandistickou exhibici za hranicí zákona“.

„Nikde na světě by si to nikdo nedovolil, jednalo by se o zločiny Němců, Osvětim, holokaust,“ dodal soudce.

Nechtěl jsem zpochybňovat nějakej holocaust, pronesl Rozner u soudu

Krimi

Kromě Skály byl odsouzený i Vladimír Kapal, spoluzakladatel a redaktor Svobodného rádia, které se objevuje na seznamu dezinformačních médií. Třetím je Juraj Václavík, amatérský historik a autor knihy, jež podle anotace „odhaluje skutky, život a vládu Josifa Vissarionoviče Stalina, člověka zakydaného hromadou špíny“.

Vedle nich byl odsouzený i Spolek Svobodné rádio, který provozuje rádio, kde ke zpochybňování mělo dojít, ke zveřejnění rozsudku po dobu 90 dní na internetových stránkách.

Soudce: Argumentace skalních stalinistů

Obžalovaní v létě 2020 debatovali o masakru v polské Katyni během druhé světové války. Podle historiků vyvraždila polské válečné zajatce v Katyni v roce 1940 sovětská tajná policie NKVD. Kapal ale v pořadu podle obžaloby například uvedl, že „všechno je trošičku jinak, než se nám snaží v současné době namluvit“. Skála zase řekl, že na vytváření nacistické legendy o NKVD od počátku spolupracovala exilová polská vláda. Exhumaci tisíců těl z hromadných hrobů označil za údajnou.

Václavík před měsícem v obšírné výpovědi mimo jiné prohlásil, že viníkem katyňského masakru jsou Němci. Soudce ho po dlouhých desítkách minut zastavil s tím, že je jasné, že za masakrem stojí Sovětský svaz a že Václavík argumentuje stejně jako skalní stalinisté. V pořadu také padaly teze o „podvodu ze strany Nikity Chruščova, Michaila Gorbačeva a Borise Jelcina“, kteří podle aktérů založili svou kariéru na házení špíny na své předchůdce.

Diskutující se snaží různými argumenty posluchače přesvědčit, že katyňské vraždy byly v režii Němců. Šlo například o údajně použité zbraně k vraždám, o údajné rozdíly v nalezených polských uniformách nebo například to, že Sovětský svaz podle diskutujících nikdy nepopravoval v terénu, vždy ve vězení. Masové popravy v terénu podle nich byly specialitou pouze nacistického Německa.

Vyhazov učitelky stíhané za popírání války platí, rozhodl soud

Krimi

„Jenom jsme si povídali“

Soud v pátek na žádost obhajoby celý téměř dvouhodinový pořad přehrál. Po jeho skončení se k němu obžalovaní vyjádřili. „Jasně jste slyšeli, že v celém pořadu nezaznělo z mých úst jediné slovo, které by znamenalo popírání genocidia nebo válečného zločinu. Naprosto nechápu, za co jsem tady souzen,“ prohlásil Kapal. „Nebylo to vědecké konzilium, kde se musí hovořit fakta, my jsme si povídali,“ nechal se také slyšet Kapal v reakci na vyjádření znalce.

K němu se přidal i Skála: „Jednoznačně to potvrzuje, že jsme nepopírali genocidium a válečné zločiny. Vybízeli jsme k diskusi nad tematikou. Každou větu jsem připraven doložit seriózními zdroji třetích stran.“ Ve stejném duchu se vyjádřil i Václavík.

Soňa Zikmundová ze Spolku Svobodné rádio rovněž obžalobu odmítla. „Spolek považuje žalobu za absurdní. Umožnil akademickou debatu na téma Katyň. Nebylo to nic víc než akademická debata. Svobodné rádio je protiválečné a promírové,“ prohlásila předtím, než odmítla vypovídat.

„Celý tento soud je politický,“ zahlásil na konci Kapal. Skála zopakoval: „Chtěli jme dál posouvat poznání. Vyzývali jme k diskusi. Naším motivem nebylo zpochybňovat čísi odpovědnost, ale nabídnout velmi zajímavá fakta dokládající nacistickou odpovědnost za válečné zločiny.“

Obžalované, stejně jako při zahájení hlavního líčení, přišly k soudu podpořit desítky fanoušků, velkého zájmu se dočkali od dezinformační televize Raptor TV proruského aktivisty Žarka Jovanoviče.

Katyňským masakrem se označuje povraždění více než dvaceti tisíc polských mužů sovětským NKVD v roce 1940. Sověti nejprve svalovali vinu na Německo, v roce 1990 Michail Gorbačov uvedl, že jde o zločin stalinismu.

Setkání s proruským aktivistou byla chyba, uznal Stropnický. Velvyslancem zůstává

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám