Hlavní obsah

Vyhazov učitelky stíhané za popírání války platí, rozhodl soud

Praha
Aktualizováno

Výpověď učitelce Martině Bednářové, která loni v dubnu na hodině češtiny žákům 8. třídy Základní školy Na Dlouhém lánu v Praze 6 tvrdila, že se v Kyjevě nic neděje, je platná. Obvodní soud pro Prahu 6 její žalobu zamítl. Verdikt není pravomocný, pedagožka si ponechala lhůtu na rozhodnutí o případném odvolání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Učitelka Martina Bednářová (vlevo) žaluje ZŠ v Praze 6 za vyhazov kvůli popírání války na Ukrajině

Článek

Bednářová žákům osmé třídy mj. tvrdila, že v ukrajinském hlavním městě Kyjevě není žádný válečný konflikt a že v nyní okupovaném Donbasu Ukrajinci zabíjeli ruské obyvatelstvo.

„Žalobkyně svými výroky pronesenými nezletilým žákům na hodině češtiny závažně porušila povinnosti pedagogického pracovníka podle školského zákona, neboť jí pronesené výroky jsou zcela neslučitelné se zásadami a cíli vzdělání v ČR,“ zdůvodnila rozhodnutí předsedkyně soudního senátu Lada Horáková s tím, že proto Bednářové výpověď ze školy považuje za zcela důvodnou.

„Výroky žalobkyně (v hodině) byly zčásti zavádějící, zčásti zcela nepravdivé,“ prohlásila soudkyně.

Odbory: Vyhazov učitelky kvůli proruské propagandě musí být podle zákona

Domácí

Bednářová pondělní verdikt nijak nekomentovala, u soudu za sebe nechala mluvit jen právničku. Ta uvedla, že učitelka vedla se žáky pouze diskusi a nabádala je, aby si informace zjišťovali z více zdrojů. Advokátka nyní zváží, zda se proti verdiktu odvolají. Pokud ano, věc by řešil Městský soud v Praze.

„Jako nic se tam neděje“

„Když se podíváš na Kyjev, co jsou kamery z města. Mně včera zrovna, já jsem to tedy smazala, shodou okolností došel obrázek současného Kyjeva. Jako nic se tam neděje,“ prohlásila učitelka na záznamu, který pořídil jeden z žáků a zveřejnil server Seznam Zprávy.

Když studenti oponovali, že viděli ve zprávách, že Kyjev hoří, zeptala se jich, zda myslí zprávy České televize, a pak vysvětlovala, že si informace musejí hledat ve více zdrojích.

„ČT1 patří do skupiny médií, která jsou vázána na miliardáře Sorose. A o tom víme přesně, komu ten je poplatný,“ podotkla na osmnáctiminutovém audiozáznamu učitelka.

Sama přitom na záznamu připouští, že vycházela z informací webu protiproud.cz , který je považován za dezinformační.

Učitelka je za své výroky i trestně stíhána, za popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy jí hrozí až tři roky vězení.

Výpověď byla učitelce předána v květnu, škola nyní čeká na výsledek soudního jednání.

Učitelka obviněna kvůli popírání války na Ukrajině

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám